Розповімо, як можна підтримувати в хорошому стані дерев’яні дошки.
Адже, в результаті постійного використання дошки з часом втрачають свою привабливість, тьмяніють, і на них з’являються потертості та подряпини.
Зрозуміло, що жодна обробна дошка не служитиме вічно, і рано чи пізно навіть найякісніший екземпляр доведеться замінити.
Проте можна відчутно продовжити термін експлуатації дерев’яних дощок, дотримуючись кількох нехитрих правил.
Всі ці правила очевидні, і про них, напевно, знає кожна господиня. Але давайте все ж таки швиденько пробіжимося по основним з них:
- Майте в господарстві кілька обробних дощок для нарізування різних продуктів.
- Не зберігайте дерев’яні дошки поруч із плитою, інакше деревина розтріскається.
- Не поміщайте їх у посудомийну машину і не залишайте у раковині з брудним посудом: від вологи дошки набрякають. З цієї причини не тримайте їх у сушарці для посуду.
- Не допускайте, щоб на дошках засихали залишки нарізаних продуктів. Мийте і насухо витирайте їх відразу після використання. Слідкуйте, щоб під дошками не накопичувалася вода, інакше з’явиться пліснява.
А тепер ще одна маленька хитрість, якої багато господинь часто нехтують (а хтось і зовсім про неї не знає):
Як тільки ви бачите, що дошки починають втрачати свою яскравість, влаштовуйте їм масляну спа-процедуру приблизно один раз на місяць.
Візьміть харчову мінеральну олію (або вазелінову, з аптеки) і, акуратно втираючи, нанесіть її тонким шаром на всю поверхню дошки з обох боків, у тому числі з торців.
Звичайна рослинна олія (соняшникова або оливкова) для цієї мети не підходить! Якщо її використовувати, дошки з часом почнуть пахнути гіркою олією.
Найзручніше наносити масло з вечора, після чого дошки потрібно залишити просочуватися на ніч.
А вже ранком ваші дошки будуть виглядати як нові: сліди від подряпин стануть менш помітними, додасться яскравість кольору і з’являться водовідштовхувальні властивості.