U-News » Суспільство » Поминальні дні: традиції та правила поводження на цвинтарі
Всі новини

Поминальні дні: традиції та правила поводження на цвинтарі

Вже завтра, у суботу, в українців починаються поминальні дні – коли люди йдуть на кладовища до своїх рідних. У різних містах дата може бути різною, але лобов’язково між Великоднем та Трійцею.

Обряди та звичаї у поминальні дні

За традиціями, на Великдень Бог відпускає душі померлих на землю. Заведено виставляти на вікно запалену свічку, щоб душі знайшли дорогу додому, а також кілька крашанок, щоб задовільнити їхній голод.

А в поминальний день душі повертаються назад на небо. От родичі і приходять на цвинтар попрощатися. А якщо в цей день іде дощ, то якась із душ ніби-то плаче через те, що Господь її не відпустив за гріхи.

Але насправді традиція проводів з’явилася раніше від християнства і має язичницькі корені. Тоді, за язичницькими традиціями, поминали родичів у період весняного відновлення природи. В ті часи це дійство символізувало колообіг «життя-смерть-життя». Вважалося, що спільна із покійними трапеза живим додавала впевненості у сьогоденні, а мертвим допомагала заспокоїти дух.

Коли ця традиція перекочувала до християнства, її дещо змінили. Почали відспівувати молитви не тільки в церквах, але й на цвинтарі. Освячували їжу, а вже тоді, біля могил, ділилася свяченою трапезою. Серед особливих страв виокремлюють: паску (можна залишити освячену ще з Великодня), книші, коливо, пироги, фарбували нову порцію крашанок.

Що готувати на поминальний день

Коливо – це поминальна страва, яку готують не тільки на Провідки, але і на поминки по тільки-но померлому родичу. Зазвичай його готують як кутю. Але ще поливають ситою з меду або цукрового сиропу (мед, або цукор, розведені водою), а потім зверху з родзинок викладають хрестик. Коливо в деяких регіонах України ще називають сито, або канун. Ця страва також має язичницьке коріння, як і сам обряд Гробків, та і Пасхи загалом.

Ще за язичництва господиня, окрім колива, у ці дні готувала страви, які особливо любили померлі при житті. Усі зносили їжу на кладовище, стелили скатертини між могил і ділились між собою стравами.

Що можна і не можна робити?

Споживати принесені наїдки на кладовищах продовжують і зараз, вже і в християнстві. Тільки от церква не рекомендує цього робити.

Священники наполягають на тому, що завдання людей – не наїдатися й напиватися на цвинтарі, а потім ще й залишати наїдки на могилах. Адже це все можуть розтягнути дикі звірі, пташки, безпритульні собаки. Ні, християни мають ділитися з тими, хто потребує. Тому краще віддати кілька пасочок у притулок для бездомних людей.

Прикмети

Деякі люди, особливо старше покоління, вірять у прикмети і повір’я, з якими пов’язаний цей день.

Вважалося, що якщо незаміжня дівчина чи холостий хлопець не буде брати участь в поминальній трапезі, доля обізлитися, а удача відвернеться. І сидіти йому/їй бурлакою/дівицею до наступного року.

Для покращення матеріального становища і стану здоров’я господині обмивали ікони джерельною водою, яку не виливали, а зберігали до свята. Вранці на Провідну неділю все сімейство умивалось цією водою. Причому старші завжди вмивали спочатку молодших домочадців, а потім і себе. Вважалося, що водиця з ікон здатна зміцнити здоров’я і поправити фінансове становище.

Люди вірили, що довге і щасливе життя їм могли дарувати молитви, прочитані вранці на Провідну неділю. Причому молитви повинні бути звернені не тільки до Господа, але і до своїх померлих родичів, які на тому світі попросять за своїх рідних.

Додати коментар

Читають Коментують
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
23 965
У Москві впала величезна ялинка: провидці кричать про недобрий знак
17 944
Кого чекає зменшення пенсій з 2026 року? Офіційний перелік категорій громадян
16 256
В Одесі чоловік провів шнур від машини на четвертий поверх і підключив побутову техніку
11 944
Медик назвала звичку, яка веде до ожиріння печінки
11 570
Невдалий ремонт: чоловік розсмішив соцмережі кадрами з власним квадроциклом
11 070
Ціни неочікувано змінили: в супермаркетах подешевшав улюблений продукт українців
8 764
Названо 3 напої, що тримають під контролем рівень цукру в крові
8 330
Не лише алкоголь: медики назвали три звички, що руйнують печінку
7 885
Як 85-річний чоловік зміг обдурити шахраїв, які хотіли забрати в нього 10 тисяч євро
7 839
Дієтолог розповіла, яка крупа зберігає серце та мозок надовго
7 657
Син офіцера Вермахта став президентом Чилі
7 632
Вчені розповіли, як кисломолочна продукція впливає на печінку після алкоголю
7 423
Могилевська різко відповіла на закиди про всиновлення дітей і "нерідну маму"
4
Підвищення тарифів на світло в Україні: коли та на скільки здорожчає
4
«Це для них»: чому голова Укрпошти вийшов у футболці з матюками
2
У Росії назвали "Спартак" "найпопулярнішим клубом усієї Східної Європи"
2
Такого ще не бачив: чоловік знайшов у Карпатах хату, де 100 років тому "зупинився час"
1
Шість місяців на курячому філе та цвітній капусті: чим закінчилася дієта жінки
1
У поліклініці Кремля заявили про можливість "продовжити життя до 120 років"
1
Розчиняється в океані без сліду: винахід учених з Японії може врятувати Землю
1
З 1 січня пенсії призупинять без ідентифікації: кого зобов’язали пройти перевірку
1
"Я служу своїй дружині, готовий зробити для неї все": Козловський ніжно відгукнувся про матір свого сина
1
Шаманка продавала екзорцизм коштовностей: скільки вона заробила на "проклятих" прикрасах
1
Можуть призвести до серцевого нападу: вчені назвали п'ять небезпечних напоїв
1
Вони не забудуть образу: три знаки Зодіаку, які не вміють пробачати
1
Домашній «жироспалювач»: рецепт імбирного напою, який допомагає схуднути

Імбир — це один з тих продуктів, який діє м'яко, але дає ...

Зимове сонцестояння 2025: точна дата і 4 перевірені ритуали для залучення удачі та достатку

Зимове сонцестояння — одне з найпотужніших астрономічних та ...

Чи готові ви до нових романтичних зв’язків після важкого розриву: головні ознаки

Розставання з коханою людиною — одне з найболючіших ...