U-News » Суспільство » Поминальні дні: традиції та правила поводження на цвинтарі
Всі новини

Поминальні дні: традиції та правила поводження на цвинтарі

Вже завтра, у суботу, в українців починаються поминальні дні – коли люди йдуть на кладовища до своїх рідних. У різних містах дата може бути різною, але лобов’язково між Великоднем та Трійцею.

Обряди та звичаї у поминальні дні

За традиціями, на Великдень Бог відпускає душі померлих на землю. Заведено виставляти на вікно запалену свічку, щоб душі знайшли дорогу додому, а також кілька крашанок, щоб задовільнити їхній голод.

А в поминальний день душі повертаються назад на небо. От родичі і приходять на цвинтар попрощатися. А якщо в цей день іде дощ, то якась із душ ніби-то плаче через те, що Господь її не відпустив за гріхи.

Але насправді традиція проводів з’явилася раніше від християнства і має язичницькі корені. Тоді, за язичницькими традиціями, поминали родичів у період весняного відновлення природи. В ті часи це дійство символізувало колообіг «життя-смерть-життя». Вважалося, що спільна із покійними трапеза живим додавала впевненості у сьогоденні, а мертвим допомагала заспокоїти дух.

Коли ця традиція перекочувала до християнства, її дещо змінили. Почали відспівувати молитви не тільки в церквах, але й на цвинтарі. Освячували їжу, а вже тоді, біля могил, ділилася свяченою трапезою. Серед особливих страв виокремлюють: паску (можна залишити освячену ще з Великодня), книші, коливо, пироги, фарбували нову порцію крашанок.

Що готувати на поминальний день

Коливо – це поминальна страва, яку готують не тільки на Провідки, але і на поминки по тільки-но померлому родичу. Зазвичай його готують як кутю. Але ще поливають ситою з меду або цукрового сиропу (мед, або цукор, розведені водою), а потім зверху з родзинок викладають хрестик. Коливо в деяких регіонах України ще називають сито, або канун. Ця страва також має язичницьке коріння, як і сам обряд Гробків, та і Пасхи загалом.

Ще за язичництва господиня, окрім колива, у ці дні готувала страви, які особливо любили померлі при житті. Усі зносили їжу на кладовище, стелили скатертини між могил і ділились між собою стравами.

Що можна і не можна робити?

Споживати принесені наїдки на кладовищах продовжують і зараз, вже і в християнстві. Тільки от церква не рекомендує цього робити.

Священники наполягають на тому, що завдання людей – не наїдатися й напиватися на цвинтарі, а потім ще й залишати наїдки на могилах. Адже це все можуть розтягнути дикі звірі, пташки, безпритульні собаки. Ні, християни мають ділитися з тими, хто потребує. Тому краще віддати кілька пасочок у притулок для бездомних людей.

Прикмети

Деякі люди, особливо старше покоління, вірять у прикмети і повір’я, з якими пов’язаний цей день.

Вважалося, що якщо незаміжня дівчина чи холостий хлопець не буде брати участь в поминальній трапезі, доля обізлитися, а удача відвернеться. І сидіти йому/їй бурлакою/дівицею до наступного року.

Для покращення матеріального становища і стану здоров’я господині обмивали ікони джерельною водою, яку не виливали, а зберігали до свята. Вранці на Провідну неділю все сімейство умивалось цією водою. Причому старші завжди вмивали спочатку молодших домочадців, а потім і себе. Вважалося, що водиця з ікон здатна зміцнити здоров’я і поправити фінансове становище.

Люди вірили, що довге і щасливе життя їм могли дарувати молитви, прочитані вранці на Провідну неділю. Причому молитви повинні бути звернені не тільки до Господа, але і до своїх померлих родичів, які на тому світі попросять за своїх рідних.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
21 313
Як виглядає розкішний триповерховий маєток Тіни Кароль
19 751
Оштрафують при першій зупинці поліцейськими: водіям нагадали про популярне порушення ПДР
14 386
Кардіологи назвали найбільш корисний для серця овоч
14 351
Неповнолітній син Кадирова вперше виступив на публіці, але ніхто не зрозумів, що він сказав - відео
14 197
Жінка прийшла знайомитися із сім'єю нового хлопця і зрозуміла, що його тато – її колишній (відео)
13 204
Перераховано продукти для сніданку, які позбавляють від сонливості і цукру в крові
12 048
Канадка знатно осоромилася, кидаючи букет нареченої
11 971
Заради нього жінки розлучалися: що відомо про таємниче особисте життя Святослава Вакарчука
9 689
Одягнув 13 сорочок, 5 пар трусів і 6 штанів: пасажир знайшов спосіб не платити за багаж у літаку
9 557
Медики назвали продукти, які здатні очистити мозок від алкоголю
9 308
Кардіолог назвала найкорисніші для серця продукти
9 205
Жінка із застряглим міксером у волоссі стала "зіркою" соцмереж
8 999
Названо 6 азіатських автомобілів, від купівлі яких варто утриматися
0
Усього одна проблема зі здоров’ям підвищує ризик деменції вп’ятеро
0
Ендокринолог поділилася порадою, як уникнути розвитку цукрового діабету
0
"Узяв владу над моїм життям": Монро повідомила, що більше не вживає алкоголь
0
Лілія Подкопаєва вперше за тривалий час приїхала до України та показала, чим тут займається
0
Звернулася до ворожки: Ірина Білик - про пошук вкрадених росіянами коштовностей
0
У РФ уже тричі повідомили про "захоплення" Роботиного: у ЗСУ відреагували
0
Депутат Верховної Ради: Недоліки додатку "Резерв +" вимагають змін в законі про мобілізацію
0
Навіть духовка, яку ніколи не мили, блищатиме як нова: який популярний засіб здатен на це
0
Як садити моркву, щоб потім не проріджувати
0
Названо п'ять знаків зодіаку, яким складно визнати свої помилки
0
Жовтіє часник у травні-червні: чому так відбувається і чим його підживити
0
Стюардеса розповіла про скаргу, яку їй набридло чути від пасажирів
0
5 речей, які ніколи не одягне багата жінка: вони видають несмак і мають дешевий вигляд

Багатство не гарантує гарний смак, але воно дає можливість ...

Чому в ресторані риба та м’ясо смачніше, ніж удома: названо секретний інгредієнт

Після відвідування ресторанів багато господинь намагаються ...

Чому жінки найповільніше худнуть в стегнах, і що можна з цим зробити

Про те, чому при схудненні жінки найповільніше втрачають ...