Цей хліб має не дуже гарну репутацію у дієтологів, проте він є прекрасним джерелом корисних речовин.
Мова йде про цільнозерновий хліб, який має аж сім корисних властивостей для нашого організму.
Яка користь цільнозернового хліба для організму людини
- Повноцінне джерело клітковини. Дві скибочки такого хліба здатні забезпечити половину добової норми клітковини для нашого організму. Рослинна клітковина покращує травлення, розганяє метаболізм, здатна зміцнювати серце й судини, також запобігає онкологічним захворюванням.
- Тривале відчуття ситості. Цільнозерновий хліб містить всі складові зерна пшениці – висівки, зародки й ендосперм. Ці елементи здатні наситити організм на більш тривалий період часу за рахунок вмісту великої кількості рослинних волокон. Тоді, як очищене зерно в процесі обробки втрачає всі корисні властивості, що містять ці елементи, тому білий хліб практично не має користі.
- Сприяє схудненню. Якщо регулярно вживати цільнозерновий хліб, можна контролювати свою вагу. Так як продукт містить вуглеводи, що перетравлюються повільніше, тому немає потягу до їжі упродовж кількох годин.
- Знижується рівень холестерину. Науковці провели дослідження, під час якого учасники упродовж 12 тижнів щодня їли по чотири скибочки цільнозернового хліба. Що призвело до зниження рівня "поганого" холестерину та підвищення гемоглобіну в усіх учасників піддослідної групи.
- Нормалізується рівень цукру в крові. Клітковина, що міститься в цільнозерновому продукті, уповільнює викид цукру в кров під час засвоєння їжі. Під час проведення кількох досліджень, американські вчені виявили, що ті учасники, які їли цільнозерновий хліб, мали на 29% менше ризиків розвитку діабету ІІ типу, ніж ті, хто його не їв.
- Знижується ризик раку. Регулярне вживання білого хліба провокує появу в організмі вільних радикалів, які є причиною раку. Більшість досліджень на тему вживання цільнозернового хліба показало, що ті, хто регулярно їсть такий продукт, менше схильні до появи раку товстої кишки, шлунку, молочних залоз і стравоходу.
- Покращуються процеси травлення. Цільнозерновий хліб є повноцінним джерелом рослинної клітковини, яка повільно засвоюється організмом, тому продукт має пребіотичну властивість. У процесі ферментації волокон хліба, який запускають кишкові бактерії, виробляються жирні кислоти, які є вкрай важливими для здоров’я шлунку та кишківника.