Надлишок холестерину негативно впливає на здоров'я, відбувається закупорка артерій та виникає ризик серцево-судинних захворювань.
Високий холестерин переважно викликає неправильне харчування жирною їжею. Вчені провели дослідження, яке показало, що звичайний фрукт здатний знижувати рівень холестерину та тримати його в нормі.
Щоб зменшити високий рівень "поганого" необхідно почати правильно харчуватися та зменшити кількість шкідливої жирної їжі. У дієту необхідно додати велику кількість клітковини, адже вона виводить холестерин до того, як він опиниться у кровотоку, не даючи йому створити відкладення.
Вчені відзначають, що звичайні яблука мають низький глікемічний індекс і водночас містять клітковину. Чим нижчий глікемічний індекс продуктів, тим менше підвищується інсулін в організмі і нижчим стає холестерин. Зазначається, що в 100 г яблука міститься 2,5 г клітковини, найбільше цієї корисної речовини зосереджено в шкірці, тому яблука краще не чистити.
Згідно з дослідженнями Гарвардського університету - безліч різних продуктів знижують рівень холестерину завдяки високому вмісту клітковини, але саме яблука містять пектин, який ефективно знижує холестерин. Пектин також регулює роботу кишківника, сприяючи виведенню токсинів з організму.
Також рівень холестерину знижують інші продукти:
- вівсянка;
- ячмінь, бурий рис, кіноа та інші цілісні злаки;
- бобові;
- баклажани;
- волоські горіхи;
- рослинні олії;
- виноград, полуниця, цитрусові;
- соя;
- жирна риба (лосось, сардини, оселедець, скумбрія, тунець, короп, судак тощо)
Вчені відзначають, що організму не потрібно споживати велику кількість фруктів на день для зниження холестерину, одного яблука на добу буде цілком достатньо.