U-News » Авто-мото » Який автомобіль є найшвидшим у 2024 році
Всі новини

Який автомобіль є найшвидшим у 2024 році

Був час, коли досягнення швидкості в 200 м/год (320 км/год) здавалося неможливим. Але це тривало недовго, і щойно цей поріг було подолано, автомобільний світ одразу ж почав прагнути до наступного тризначного рубежу.

Потім поріг у 300 миль на годину (482 км/год) було успішно пройдено, а деякі автомобілі значно перевищили цю, здавалося б, неймовірну швидкість.

Цей титул належить Koenigsegg Jesko Absolut, який на початку цього року розвинув приголомшливу максимальну швидкість у 530 км/год. 5,0-літровий двигун V8 з подвійним турбонаддувом видає 1600 кінських сил і 1499 Нм крутного моменту, що є важливим фактором у досягненні такої швидкості. Однак інженери Koenigsegg надали автомобілю щось більше, ніж просто запаморочливу міць.

Jesko Absolut має дуже високий коефіцієнт зчеплення з дорогою і 9-ступінчасту коробку передач, яка перемикається майже непомітно. Компанія Koenigsegg називає це трансмісією з малою швидкістю обертання (LST), стверджуючи, що перемикання передач відбувається майже зі швидкістю світла. Нехай це може бути невеликим перебільшенням, трансмісія вражає, завдяки кільком багатодисковим зчепленням з мокрим приводом і дуже легкій конструкції.

Як заявляє компанія Koenigsegg, «Jesko Absolut розроблений для досягнення більш високих і екстраординарних швидкостей, ніж будь-яка попередня модель Koenigsegg або інший повністю омологований автомобіль».

Скільки коштує Koenigsegg Jesko Absolut?

Якщо ви ставите питання про ціну найшвидшого автомобіля у світі, то відповідь криється в запаморочливій цифрі, зазначеній у специфікації Jesko. Усі 125 автомобілів було розпродано майже за 3 мільйони доларів кожен. Звісно, можливість придбати Koenigsegg – це лише перший крок до повної реалізації його потенціалу. На Землі є небагато місць, де можна проїхати зі швидкістю понад 500 км/год, а до тих, де це можливо, нелегко дістатися. Проте, багато людей, які витратилися на Jesko, найімовірніше, будуть задоволені навіть простою можливістю похвалитися, а не швидкістю автомобіля.

Таким чином, Jesko Absolut є рекордсменом за максимальною швидкістю, але й інші автомобілі з «клубу 300 миль на годину» також вражають.

Інші автомобілі, здатні розвивати швидкість понад 482 км/год (300 mph)

Bugatti Bolide має вражаючу потужність у 1847 кінських сил і крутний момент у 1850 Нм завдяки 8,0-літровому двигуну W16 з чотирма турбонаддувами. Він може розвивати максимальну швидкість у 500 км на годину, а його дизайн рівною мірою дикий і позамежний.

Однак, на відміну від Koenigsegg, Bugatti призначений тільки для трекових заїздів. Незважаючи на те, що він має спільний двигун і деякі елементи базової конструкції з Chiron, Bugatti вирішила обмежити використання Боліда тільки на трекових трасах. Хоча це і розчаровує, особливо з огляду на ціну приблизно в 4,4 мільйона доларів, відсутність необхідності дотримуватися правил дорожнього руху дала змогу Bugatti створити автомобіль, швидкість якого не піддається логіці. Bolide також набагато більш ексклюзивний, ніж Koenigsegg, оскільки Bugatti випускає всього 40 екстремальних автомобілів.

Підвіска автомобіля набагато жорсткіша, ніж у Chiron, і він оснащений шинами Michelin. Для створення легкої та аеродинамічної конструкції використовується модифікований монокок з вуглецевого волокна і безліч деталей, надрукованих на 3D-принтері. Не турбуючись про бордюри, «лежачих поліцейських» або пішоходів, Bugatti може зосередитися на аеродинаміці та кузові. У результаті автомобіль має витончений і агресивний дизайн, завдяки якому здається, що він може розсікати повітря.

Що потрібно для створення транспортного засобу, здатного розвивати швидкість понад 300 миль на годину?

Може здатися, що Jesko Absolut і Bolide з легкістю розганяються до 300 миль на годину, з огляду на їхні численні семизначні цінники. Однак для досягнення їхніх запаморочливих максимальних швидкостей потрібно багато чого. На додаток до необхідності прокладати кілометри гладкого асфальту, ці автомобілі повинні мати виняткову аеродинамічність і споживати велику кількість повітря. Витрата палива на таких швидкостях значна, і інженери повинні спроектувати автомобіль, який міг би легко розсікати повітря, створюючи при цьому достатню притискну силу, щоб утримувати автомобіль на землі.

Додаткова притискна сила збільшує навантаження практично на всі частини автомобіля, особливо на підвіску і шини. Амортизатори повинні витримувати навантаження на більш важкий автомобіль, зберігаючи при цьому контакт шин з дорогою. На швидкості близько 500 км/год навіть невеликі нерівності дороги стають більш помітними і з ними важче справлятися, тому автомобіль повинен вміти це робити.

Шини особливо сильно зношуються під час руху на максимальній швидкості, оскільки їхні боковини стискаються під дією прикладеної до них притискної сили. Крім того, вони піддаються впливу екстремальних температур через тертя гуми об асфальт на високих швидкостях. За таких швидкостей шини обертаються тисячі разів на хвилину, тому вони мають бути досить міцними, щоб зберігати свою форму під впливом сильних обертальних зусиль, докладених до них.

Крім того, високі швидкості можуть істотно вплинути на вагу різних компонентів автомобіля, включаючи датчики контролю тиску в шинах. Під час обертання на високих швидкостях вага цих датчиків може в кілька разів перевищувати їхню звичайну вагу, що призводить до дисбалансу коліс та інших проблем.

А як щодо попередніх найшвидших автомобілів від Ferrari та Porsche?

Хоча ми говоримо про автомобілі, що розвивають швидкість понад 300 миль на годину, перший автомобіль, який розігнався до 200 миль на годину (321,8 км/год), зробив це понад 50 років тому. У березні 1970 року Dodge Charger Daytona 1969 року випуску розігнався до 200 миль на годину в Талладезі, штат Алабама. 

Так, перший 200-мильний заїзд було названо не на честь італійського автомобіля, хоча багато хто з найвідоміших автомобілів у цьому списку такими і є. Charger Daytona не був легальним автомобілем, як Bugatti Bolide сьогодні, і першим серійним автомобілем, який подолав 200-кілометровий бар’єр, був Ferrari.

Через кілька років після рекордного пробігу Dodge, Ferrari F40 розігнався до 200 миль на годину, ставши першим серійним автомобілем, якому це вдалося. Оснащений 2,9-літровим двигуном V8 із подвійним турбонаддувом, F40 розвивав потужність у 471 кінську силу, що давало йому змогу розганятися до 0-60 mph за 3,8 секунди і розвивати максимальну швидкість у 201 милю на годину (323 км/год). Ці показники були вражаючими, але Porsche 959, який на той час вважався найпередовішим автомобілем, не дотягнув до них, розігнавшись лише до 197 миль на годину.

Електроенергія могла б змінити світ

У міру того як автомобільна промисловість рухається до повної електрифікації, виникають питання про максимальну швидкість електромобілів і заряд батареї. Однак сьогодні доступно принаймні п’ять моделей із максимальною швидкістю понад 200 миль на годину. Елегантний Lucid Air Sapphire може похвалитися максимальною швидкістю 200 миль на годину і часом розгону від 0 до 60 mph менш ніж за 2 секунди, що відповідає максимальній швидкості Tesla Model S Plaid і перевершує її за швидкістю в категорії від 0 до 60. 

Максимальна швидкість Lotus Evija також становить 200 миль на годину, але ці два автомобілі з найвищими характеристиками дають змогу наблизити характеристики EV до екстремальних показників, які спостерігаються у найшвидших бензинових автомобілів сучасності. 

Pininfarina Battista розвиває максимальну швидкість 217 миль на годину (349 км/год) і може похвалитися божевільним часом розгону з 0 до 60 миль на годину, який становить лише 1,8 секунди, в той час як Rimac Nevera лідирує на найвищому рівні продуктивності з максимальною швидкістю 258 миль на годину (415 км/год) та спринтом з 0 до 60 за 1,9 секунди.

Автосота

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
33 254
Медики назвали відмінність пияцтва від алкоголізму
19 216
У Держдумі РФ звинуватили «Чебурашку» у руйнуванні російських цінностей
13 316
Набридло чекати: хлопець розчистив виїзд з парковки за допомогою екскаватора
12 775
Аварія в океані. Вчені вперше зняли зіткнення човна і рідкісної гігантської акули
12 619
Гімнаст протестував "ліжко від занять сексом" на Олімпіаді: що з'ясувалося
10 873
Фанат тату забив майже все тіло чорнилами та приголомшив, який вигляд мав до перевтілення
10 682
Гості на весіллі залишилися голодними після невдалого "жарту" нареченого і нареченої
10 154
"Ходжу в супермаркет з паспортом": 48-річна жінка стверджує, що припинила старішати
9 638
В Україні введуть обмеження для водіїв пенсійного віку: що зміниться
9 547
Конфуз: Порошенко покликав боротися з Московською церквою покійного Майкла Джексона
8 676
Позбавити прав можуть будь-кого: в Україні почали карати водіїв за чужі порушення
8 112
Серцевий напад: непомітна ознака в роті, яка попереджає, що ви в групі ризику
7 693
Як правильно обрізати листя петрушки, щоб росла до пізньої осені
0
Названо три групи продуктів, які наповнюють кишківник руйнівними токсинами
0
5 найбільших шкідників картоплі: як з ними боротися
0
Названо бюджет Олімпійських ігор-2024 у Парижі
0
Інсульт може виявлятися неочевидними ознаками
0
ЗСУ дурять росіян: як українські макети змушують ворога марнувати дорогі ракети
0
Гороскоп на 27 липня для всіх знаків зодіаку: день успішної розумової праці
0
Тіна Кароль чесно сказала, чи робила пластичні операції
0
Надія Мейхер уперше за тривалий час вийшла на зв'язок: де та чим займається зараз артистка
0
Якими автомобілями найбільше задоволені їх власники - дослідження
0
Топ-5 класних авто до 4000 доларів, які можна знайти на українському авторинку
0
Популярна в Україні марка випустила бюджетний позашляховик з величезним запасом ходу (фото)
0
Навіщо на спідометрах сучасних авто нанесені червоні позначки: про цю важливу функцію мало хто знає
0
Цей симптом на обличчі свідчить про високий тиск: що відомо

  Гіпертонія, або підвищений артеріальний тиск, це стан, ...

Чи можна харчуватися лише один раз на день? Вчені дали відповідь

  Сучасний ритм життя часто призводить до того, що людина ...

Як знизити кров'яний тиск за три місяці: вчені назвали п'ять важливих звичок

Велике значення для здорового серця мають фізичні ...