Дослідження показало, що помірне споживання не надто міцно завареного чорного чаю може приносити певну користь при високому тиску.
Нормальним вважається артеріальний тиск рівня 120 на 80 мм рт. ст. антигіпертензивні препарати (бета-блокатори), використовуються для боротьби з гіпертонією, коли тиск показник 140 на 90 протягом тривалого часу. Незначне підвищення зазвичай можна знизити за рахунок зниження стресу, здорового харчування, фізичних вправ.
Нове дослідження показало, що людям з підвищеним тиском також корисно пити чорний чай.
Автори роботи, вчені з США і Данії, прийшли до висновку, що поліфеноли, що містяться в чорному чаї, активують ген KCNQ5, який регулює нервову активність і може сприяти розширенню кровоносних судин.
Дослідники підкреслюють, що активність гена KCNQ5 стимулюється тільки в прямому поєднанні з чорним чаєм. Тобто пити його краще, не поєднуючи з молоком, оскільки в цьому випадку діяльність гена буде пригнічуватися. У резюме фахівців говориться, що “людям з підвищеним тиском слід частіше пити чорний чай, але строго без молока».