Рак є провідною причиною смерті в світі, і статистика породжує почуття зневіри. Ви не повністю у владі раку – можна зробити кроки, щоб знизити ризик.
Все більше даних свідчить про те, що гарячі напої можуть збільшити ризик розвитку раку стравоходу, який виявляється в будь-якому місці стравоходу, іноді званому стравоходом або стравоходом.
Такий висновок великого огляду літератури з цього питання, проведеного відділенням скринінгу раку, онкологічної лікарні Янтін (Китай).
“Кава, чай і мате можуть викликати рак стравоходу, викликаючи термічне пошкодження слизової оболонки стравоходу”, – пишуть дослідники.
Слизова оболонка являє собою внутрішню оболонку стравоходу.
“Якщо це так, ризик раку стравоходу, пов’язаний з термічною травмою, може бути високим у популяціях, в яких ці напої зазвичай споживаються”.
Крім того, ці напої можуть викликати або запобігати раку стравоходу завдяки своїм хімічним компонентам. Дослідники розглянули велику кількість епідеміологічних досліджень, в яких вивчалася зв’язок напоїв або гарячої їжі з високою температурою і ризиком розвитку раку стравоходу. На додаток до систематичного огляду цих досліджень, вони повідомили результати щодо кількості та температури використання окремо.
Більшість досліджень показали підвищений ризик раку стравоходу, пов’язаний з більш високою температурою пиття, що було статистично значущим у більшості з них. Що стосується вживання мате, кількість досліджень була обмеженою, але вони постійно показували, що ризик раку стравоходу збільшувався як з кількістю споживаного, так і з температурою, і ці два фактори були незалежними факторами ризику.
“Наявні результати переконливо свідчать про те, що вживання напоїв при високій температурі збільшує ризик раку стравоходу».