Насіння льону не дарма займає одне з головних місць у раціоні веганів, що худнуть і тих, хто веде здоровий спосіб життя.
Про користь цього суперпопулярного продукту можна говорити годинами (що ми, власне, і робили раніше, розповідаючи про вплив лляного насіння на організм). Але що з ними робити, крім як додавати в супи-пюре, салати, боули і корисні смузі, мало хто знає. Наші бабусі та їхні бабусі, наприклад, готували з насіння льону неймовірно корисну лляну кашу. До речі, її можна зробити не лише корисною, а й дуже смачною, але про це нижче. Зараз трохи поговоримо про користь лляної каші.
ЧИМ КОРИСНА ЛЛЯНА КАША
Льон тисячоліттями приймають для омолодження, збереження краси шкіри, волосся та нігтів, а також для схуднення та вирішення деяких проблем зі здоров'ям. Але що дає лляній каші такі суперздатності? Ось, завдяки чому льон такий корисний для організму:
- амінокислоти: льон багатий омега-3, омега-6 та омега-9 кислотами, які життєво необхідні нашому організму, і які не виробляються нашим організмом. Ці амінокислоти мають антиоксидантний ефект і надають позитивний вплив на шкіру, дозволяючи зберегти її чистою, еластичною, зволоженою та молодою;
- білок: льняна каша містить багато білка. У 100 г цієї каші 34 г протеїну, що робить цю страву ідеальною для веганів і вегетаріанців;
- клітковина: саме завдяки клітковині цю страву варто додати до раціону тим, хто намагається схуднути або зберегти фігуру. Клітковина добре впливає на роботу ШКТ, а також дозволяє довше залишатися ситим і не переїдати;
- бореться з набряками: льон має сечогінну дію. Тому кашу радять включати до раціону тим, хто страждає від набряків.
ПРОТИПОКАЗАННЯ ДО ПРИЙОМУ ЛЛЯНОЇ КАШІ
Всі продукти мають протипоказання і лляна каша не стала винятком. Льон може завдати шкоди організму у кількох випадках. Перший — при алергії та індивідуальній непереносимості продукту (наприклад, ті, у кого є непереносимість льону, можуть скаржитися на здуття та метеоризм після прийому лляної каші). Другий фактор, який говорить про те, що не варто додавати лляну кашу в раціон, — наявність захворювань жовчного та сечового міхура (наприклад, панкреатит, холецистит). Льон має не тільки сечогінну дію, але й жовчогінну і може негативно позначитися на стані людей, у яких є проблеми з жовчним або сечовим міхуром.
У будь-якому випадку перед тим, як вводити таку кашу в раціон, варто проконсультуватися з лікарем. Адже льон також може завдати шкоди організму, якщо його їсти занадто багато або занадто часто. Адже навіть корисний продукт надміру може викликати проблеми зі здоров'ям. Деякі нутриціологи стверджують, що денна норма льону становить 50 грам, інші — що варто обмежитися двома столовими ложками. Так чи інакше, не варто вводити лляну кашу у свій раціон надто різко. Краще робити це поступово, починаючи з однієї-двох столових ложок на день. Так, стільки буде достатньо, щоб приготувати порцію лляної каші.
РЕЦЕПТИ ЛЛЯНОЇ КАШІ
Лляну кашу можна приготувати як із насіння льону, так і з борошна. Адже борошно є просто добре змеленими зернами або в цьому випадку насінням. Принципової різниці у цих двох продуктах немає, але текстура каші залежить від вибору. Якщо вам до душі однорідна каша без будь-яких крупинок, зробіть з насіння борошно за допомогою кавомолки. Якщо ви не проти неоднорідної консистенції каші, то сміливо використовуйте насіння. Щоправда, їх замочувати потрібно на всю ніч, а ось борошно можна залишити набухати лише на 15 хвилин.
Нижче ділимося рецептами смачної лляної каші.
ЛЛЯНА КАША З ЯБЛУКОМ ТА КОРИЦЕЮ
Інгредієнти:
- насіння льону - 2 столові ложки
- яблука - 1 шт.
- кориця - за смаком
- мед/сироп агави або топінамбура - за смаком
Як готувати льняну кашу?
- Насіння льону замочіть з вечора 80 мл теплої води. Вранці злийте воду і збийте набрякле насіння в блендері перед самим приготуванням каші, адже льон швидко окислюється.
- Додайте трохи теплої води (залежно від бажаної консистенції каші) та залиште на 15 хвилин набухати. Потім додайте мед та корицю і все перемішайте.
- Наріжте яблука часточками і додай у кашу.
Якщо хочете отримати консистенцію, яка нагадуватиме смузі-боул, збийте отриману кашу з яблуками в блендері.
ЛЬНЯНА КАША З БАНАНОМ
Інгредієнти:
- насіння льону - 3 столові ложки
- банани - 1 шт.
- мед або будь-який підсолоджувач - за смаком
- вода - 1/2 склянки
- жменя будь-яких ягід, сухофруктів або горіхів для прикраси
Як готувати льняну кашу?
- Увечері промийте насіння льону водою та залийте у мисці теплою водою. Накрийте і залишіть до ранку набухати.
- Вранці складіть всі інгредієнти (крім тих, якими прикрасите кашу) в блендер і подрібніть до однорідної консистенції.
- Зверху прикрасьте будь-якими фруктами, горіхами, сухофруктами або кокосовою стружкою.
ПРОТЕЇНОВА ЛЛЯНА КАША З ЯГОДАМИ ТА КОКОСОМ
Інгредієнти:
- насіння льону - 2 столові ложки
- будь-яке рослинне молоко - 200 мл
- ягоди на вибір - 100 г
- горіхова паста на вибір - 1 столова ложка
- мед - за смаком
- кокосова стружка - 1 столова ложка
- будь-які ягоди для прикраси
Як готувати льняну кашу?
- Залийте насіння льону молоком та прибери в холодильник на ніч.
- Вранці перелийте молочно-лляну масу в блендер, додай ягоди (можна заморожені), горіхову пасту та мед за смаком. Збий до однорідності.
- Викладіть лляну кашу в тарілку і посип кокосовою стружкою та будь-якими ягодами.
Можна додавати до лляної каші будь-які фрукти та ягоди, адже льон не має ніякого яскраво вираженого смаку та запаху. Також можна заварити солону лляну кашу і їсти її з вершковим маслом та будь-якими добавками на кшталт тушкованих грибів, смаженого бекону чи м'ясного рагу.
Крім того, лляне насіння можна заливати на ніч не лише водою. Можна робити кашу на коров'ячому, козячому чи будь-якому рослинному молоці. Тільки слід пам'ятати, що кокосове молоко занадто жирне для каш (і дуже калорійне), тому його варто розбавити водою у пропорції 1:1. Хоча це все справа смаку.