Приправи часто можуть стати корисним елементом страви, але це стосується лише тих випадків, коли людина не зловживає ними. Польські дієтологи назвали спеції, які найбільш шкідливі для здоров’я у великих кількостях.
Найбільш небезпечною в антирейтингу експерти називають звичайну кухонну сіль: одна з найпопулярніших приправ в світі, яку називають «білою смертю», призводить до затримки рідини в організмі і скупчення мінералів в нирках.
В результаті зловживає продуктом людина починає страждати від гіпертонії, захворювань серця, діабету і набряків. Її замінник у вигляді глутамату натрію володіє схожими негативними ефектами, а надмірне споживання також доповнюється алергічними реакціями, тахікардією, перезбудженням, підвищеним потовиділенням і запамороченням.
Незважаючи на уявну нешкідливість, навіть перцева м’ята здатна завдати шкоди здоров’ю. Особливо це стосується людей з різними недугами шлунково-кишкового тракту, на зразок гастриту і виразкової хвороби шлунка.
Подразнюючу дію також надає гострий перець, китайський коричник, соєвий соус, базилік і розмарин. Окремо варто виділити лакрицю, яка володіє незвичайним ефектом – містяться в ній ферменти знижують концентрацію калію в крові, це тягне за собою різке підвищення артеріального тиску. Так що людям, які мають проблеми з серцем і потенцією не рекомендується їсти багато цукерок на основі цієї прянощі.