U-News » Здоров'я » Правда чи міф, що мариновані огірки шкідливі: думка лікаря
Всі новини

Правда чи міф, що мариновані огірки шкідливі: думка лікаря

Мариновані огірки-звична і улюблена закуска, але наскільки вони корисні? Виявляється, правильно приготовані мариновані огірки вельми корисні і навіть виступають в якості пробіотика. При цьому потрібно знати міру, адже є у них і свої мінуси.

Більшість овочів корисні, це не викликає сумнівів. Ніякий дієтолог не стане радити своїм клієнтам відмовитися від цвітної капусти або капусти кале, наприклад. Ніхто не сперечається і щодо огірків, але якщо їх замаринувати, починається плутанина. Отже, чи корисні мариновані огірки?

З одного боку, ферментовані овочі корисні для кишечника, а з іншого – в них багато натрію. Якщо ви ніколи процесом огірків не цікавилися, то ось як це відбувається. Огірки поміщають в скляну банку з водою, сіллю і спеціями за смаком (найчастіше використовують часник і кріп), і через три дні виходить чудова хрустка закуска. Звичайно, засолити можна і безліч інших овочів.

Однак залишимо осторонь той факт, що мариновані огірки – прекрасне доповнення до бутерброду, наскільки вони насправді корисні? Я провела розслідування, щоб закрити це питання раз і назавжди.

Поживні властивості маринованих огірків

Оскільки мариновані огірки – як і інші овочі) – це всього лише огірки, які ви замаринували, їх поживні властивості залежать від конкретного способу приготування. “Перший варіант – це ферментація, огірки або інші овочі вимочують в солоному розсолі, що призводить до бактеріального розщеплення цукрів. Це і забезпечує готовому продукту його характерний кислий і різкий смак,-розповідає зареєстрований дієтолог-нутриціолог Майя Феллер (Maya Feller). – Другий спосіб – замочити огірки в оцті”. Якщо в оцті є “матка” – слизовий осад, що складається з бактерій, які харчуються спиртом, – тоді піде процес ферментації, говорить Феллер. Якщо такого осаду немає, то і ферментації не вийде.

Плюси

1. Мариновані огірки-пробіотики

Як я вже писала раніше, (більшість) маринованих огірків – це ферментований продукт, а значить, в них міститься багато пробіотиків, які несуть користь кишечнику. Під час процесу ферментації, цукру в овочах розщеплюються і перетворюються в молочну кислоту, яка і має пробіотичний ефект.

Ви вже, напевно, знаєте, що запорука здоров’я всього організму полягає в здоровому кишечнику. Мікробіом впливає не тільки на травлення, але і на імунну систему і навіть відіграє важливу роль у підтримці правильної ваги. Ось в чому тут основна думка: додати маринований огірок в хот-дог – це найкраще, що ви можете зробити для свого організму під час пікніка.

2. Мариновані огірки корисні для зору

Якщо ви цілий день дивіться в екран комп’ютера, то мариновані огірки підуть вам на користь. У них багато вітаміну А, який підтримує здоровий зір. В якості додаткового бонусу, вітамін А також корисний і для імунної системи.

3. Мариновані огірки допомагають кісткам залишатися міцними

Крім вітаміну А в маринованих огірках також міститься вітамін К, який допомагає запобігти остеопороз завдяки своїй здатності регулювати рівень кальцію.

4. Мариновані огірки допомагають впоратися з судомами м’язів

Згідно з результатами одного дослідження, спортсмени, які п’ють огірковий розсіл, менше страждають м’язовими судомами, ніж ті, що п’ють воду. Багато в чому це пояснюється вмістом солі. Прийом помірної кількості натрію допомагає зі скороченням м’язів.

1. Перероблені мариновані огірки можуть містити багато консервантів і не надавати ефект пробіотика

Якщо ви дійсно хочете отримати від маринованих огірків користь для здоров’я, купуйте їх охолодженими. Огірки, призначені для довгого зберігання на полиці, готують зазвичай з оцтом, який знищує більшість корисних для кишечника властивостей. Огірки, які піддалися переробці, часто містять консерванти, а ще в них більше натрію, щоб вони довше зберігалися. Віддаючи перевагу охолодженим огіркам, ви зможете отримати від них всю користь.

2. Мариновані огірки викликають здуття

Якщо після маринованих огірків ваш шлунок починає надуватися, ви можете звинувачувати у всьому процес ферментації, оскільки солона їжа, як відомо, викликає здуття. Це зазвичай відбувається з переробленими консервованими огірками, які не мають пробіотичний ефект свіжих маринованих огірків. Такі огірки містять менше солі, а значить, менше викликають здуття. Або ж справа просто в тому, що ви з’їли занадто багато маринованих огірків, що також може привести до таких наслідків.

3. І так, в маринованих огірках зазвичай багато натрію

На додаток до попереднього пункту скажімо, – хоча мариновані огірки, ферментовані сіллю, йдуть на користь спортсменам, які втратили багато електролітів, в них міститься багато натрію: близько 313 міліграм на порцію. (Американська асоціація серця рекомендує обмежитися 1,5 грамами в день.) Як то кажуть,”все в міру”.

Отже, чи корисні мариновані огірки?

Хоча перероблені консервовані огірки, призначені для довгого зберігання на полиці в магазині, не можна назвати суперпродуктом, свіжі мариновані огірки мають цілу низку корисних властивостей. Найкраще обмежитися одним-двома огірками, щоб отримати користь пробіотика, але обмежити споживання натрію. Пам’ятайте про це, і мариновані огірки стануть корисним компонентом здорового харчування.

Як подавати мариновані огірки

Мариновані огірки, звичайно ж, можна їсти прямо з банки, додати їх в бутерброд, бургер, хот-дог або т.д. але є і більш креативні способи. “Корнішони – маленькі мариновані огірки часто подають разом з різними м’ясними і сирними нарізками, фондю і раклетом в Швейцарії, – розповідає Феллер. – Ці маленькі, але важливі огірочки містять суміш спецій, у тому числі естрагон, гвоздику, часник, цибулю, перець і кріп, а ще дуже добре хрумтять”.

У французькій кухні корнішони, за словами Феллер, використовують у “смачному і ароматному” соусі грибіш. “Мариновані огірки, зварені круто яйця, білий винний оцет, каперси і трави змішують, вийшов соус відмінно підходить до картоплі або овочів”, – розповідає експерт.

Ще з маринованих огірків можна приготувати популярну корейську страву “ОІ собаги”, яке являє собою кімчі з нафаршированих огірків.

“Це прекрасне доповнення до літнього барбекю, – вважає Феллер. – Пасту кимчи традиційно готують з пластівців перцю чилі, рибного або анчоусного соусу, часнику, імбиру, зеленої цибулі і корейського редису”.

Крім того, Феллер рекомендує спробувати гаїтянський пікліз. “Це яскраве і пекуче Доповнення до будь – якої страви, я люблю їсти його з чорним рисом, бобами та авокадо”, – каже вона. – Традиційно його готують з капусти, моркви, Карибського червоного перцю, цибулі шалот, кмину, гвоздики і соку лайма. Все маринують в білому оцті протягом тижня. Різноманітність смаків забезпечує ідеальний баланс між маринованими овочами та гостротою”.

Швидкий рецепт розсолу

Вистачить на чотири банки по півлітра.

Інгредієнти:

-1 ст. л. запашного перцю
-1 ст. л. чорного перцю горошком
-1 ст. л. зерен гірчиці
-1 ст. л. насіння селери
-4 розчавлених зубчики часнику
—7-10 шт. бамії
-1 солодка цибуля, розділена на чотири частини
-1 склянка зеленого горошку
-3 великих огірка, нарізаних товстими кружечками
-4 склянки оцту
-4 склянки окропу

1. У маленькій мисці змішайте сухі інгредієнти: запашний перець, перець горошком, зерна гірчиці і насіння селери.

2. У кожну з банок покладіть по столовій ложці сухої суміші.

3. Додайте по одному зубчику часнику.

4. В одну банку покладіть бамію, в іншу – цибулю, в третю – зелений горошок і в четверту огірки.

5. Заповніть кожну з банок оцтом і водою на три чверті. Накрийте і залиште на півгодини, або поки вони не охолонуть до кімнатної температури. Помістіть в холодильник на добу. Зберігайте в холодному місці, термін придатності-два місяці.


Читають Коментують
Знайдений овоч, який очищає організм від токсинів, цукру і холестерину
34 908
Маленький хлопчик прославився завдяки кумедній промові на весіллі мами
23 241
Чи то підбори, чи то ходулі: дивне взуття Путіна насмішило мережу
22 339
Ось справжня Юлія Володимирівна: в мережі завірусилося смішне відео з Тимошенко
13 787
"Треба повний курс". Тарас Тополя оголосив збір на психіатра для Безуглої: нардепка відповіла
13 608
Шість ранніх ознак того, що печінку вже пошкоджено через алкоголь
13 425
За станом рук можна визначити рівень холестерину
11 348
Вчені назвали ягоди та овочі, які захищають організм від раку
11 106
"Руки за голову": Путін відчитав дітей під час відеодзвінка
10 555
Вчені показали птаха, який настільки дивний, що деякі люди не вірять, що він існує насправді
10 529
Фахівці з’ясували, людям із якою групою крові не можна вживати алкоголь
10 290
Лікарі порадили вживати три продукти, щоб прибрати жир на животі
9 848
Україномовний курйоз трапився з британкою в Києві: це запам'ятає не лише вона
9 799
Злата Огнєвіч влаштувала незапланований стендап: що хотіла зробити українська співачка
0
Чому посуд ні в якому разі не слід мити поролоновими губками: причина може вразити
0
Ваша грядка потребує відпочинку: як виявити виснажений ґрунт
0
Фахівці назвали найкращий продукт для захисту від гіпертонії
0
Тополя зібрав пів мільйона грн «на психіатра» депутатці Безуглій: психологиня критикує цей підхід
0
Як довго зберігати кріп свіжим: простий і дієвий лайфхак
0
Чому не цвіте каланхое: як правильно доглядати рослину
0
Як не приймати усе на свій рахунок: кілька простих та дієвих порад від психологів
0
Даша Астаф'єва показала свої "жахливі" фото: "Дивлюся на це і пускаю сльозу"
0
Куріння чи алкоголь: який з цих факторів серйозніше впливає на здоров’я
0
Ці 7 ознак вказують на те, що ви почали поступово віддалятися від своїх друзів
0
Обсяги поставок російського газу в Європу через 'Турецький потік' зростають
0
Ада Роговцева зворушливо вшанувала пам'ять покійного сина: архівна світлина
0
Секс не головне? Чи може пара бути щасливою без інтимною близькості

Близькість у парі асоціюється передусім із сексом, але не ...

Чим жінка відрізняється від тітки: 7 сумних ознак шкідливого синдрому

Все перераховане — зовнішні прояви симптомів, а причина ...

Сім продуктів для жінок, які посилюють відчуття щастя

Жінкам у будь-якому віці важливо приділяти увагу ...