U-News » Здоров'я » Правда чи міф, що мариновані огірки шкідливі: думка лікаря
Всі новини

Правда чи міф, що мариновані огірки шкідливі: думка лікаря

Мариновані огірки-звична і улюблена закуска, але наскільки вони корисні? Виявляється, правильно приготовані мариновані огірки вельми корисні і навіть виступають в якості пробіотика. При цьому потрібно знати міру, адже є у них і свої мінуси.

Більшість овочів корисні, це не викликає сумнівів. Ніякий дієтолог не стане радити своїм клієнтам відмовитися від цвітної капусти або капусти кале, наприклад. Ніхто не сперечається і щодо огірків, але якщо їх замаринувати, починається плутанина. Отже, чи корисні мариновані огірки?

З одного боку, ферментовані овочі корисні для кишечника, а з іншого – в них багато натрію. Якщо ви ніколи процесом огірків не цікавилися, то ось як це відбувається. Огірки поміщають в скляну банку з водою, сіллю і спеціями за смаком (найчастіше використовують часник і кріп), і через три дні виходить чудова хрустка закуска. Звичайно, засолити можна і безліч інших овочів.

Однак залишимо осторонь той факт, що мариновані огірки – прекрасне доповнення до бутерброду, наскільки вони насправді корисні? Я провела розслідування, щоб закрити це питання раз і назавжди.

Поживні властивості маринованих огірків

Оскільки мариновані огірки – як і інші овочі) – це всього лише огірки, які ви замаринували, їх поживні властивості залежать від конкретного способу приготування. “Перший варіант – це ферментація, огірки або інші овочі вимочують в солоному розсолі, що призводить до бактеріального розщеплення цукрів. Це і забезпечує готовому продукту його характерний кислий і різкий смак,-розповідає зареєстрований дієтолог-нутриціолог Майя Феллер (Maya Feller). – Другий спосіб – замочити огірки в оцті”. Якщо в оцті є “матка” – слизовий осад, що складається з бактерій, які харчуються спиртом, – тоді піде процес ферментації, говорить Феллер. Якщо такого осаду немає, то і ферментації не вийде.

Плюси

1. Мариновані огірки-пробіотики

Як я вже писала раніше, (більшість) маринованих огірків – це ферментований продукт, а значить, в них міститься багато пробіотиків, які несуть користь кишечнику. Під час процесу ферментації, цукру в овочах розщеплюються і перетворюються в молочну кислоту, яка і має пробіотичний ефект.

Ви вже, напевно, знаєте, що запорука здоров’я всього організму полягає в здоровому кишечнику. Мікробіом впливає не тільки на травлення, але і на імунну систему і навіть відіграє важливу роль у підтримці правильної ваги. Ось в чому тут основна думка: додати маринований огірок в хот-дог – це найкраще, що ви можете зробити для свого організму під час пікніка.

2. Мариновані огірки корисні для зору

Якщо ви цілий день дивіться в екран комп’ютера, то мариновані огірки підуть вам на користь. У них багато вітаміну А, який підтримує здоровий зір. В якості додаткового бонусу, вітамін А також корисний і для імунної системи.

3. Мариновані огірки допомагають кісткам залишатися міцними

Крім вітаміну А в маринованих огірках також міститься вітамін К, який допомагає запобігти остеопороз завдяки своїй здатності регулювати рівень кальцію.

4. Мариновані огірки допомагають впоратися з судомами м’язів

Згідно з результатами одного дослідження, спортсмени, які п’ють огірковий розсіл, менше страждають м’язовими судомами, ніж ті, що п’ють воду. Багато в чому це пояснюється вмістом солі. Прийом помірної кількості натрію допомагає зі скороченням м’язів.

1. Перероблені мариновані огірки можуть містити багато консервантів і не надавати ефект пробіотика

Якщо ви дійсно хочете отримати від маринованих огірків користь для здоров’я, купуйте їх охолодженими. Огірки, призначені для довгого зберігання на полиці, готують зазвичай з оцтом, який знищує більшість корисних для кишечника властивостей. Огірки, які піддалися переробці, часто містять консерванти, а ще в них більше натрію, щоб вони довше зберігалися. Віддаючи перевагу охолодженим огіркам, ви зможете отримати від них всю користь.

2. Мариновані огірки викликають здуття

Якщо після маринованих огірків ваш шлунок починає надуватися, ви можете звинувачувати у всьому процес ферментації, оскільки солона їжа, як відомо, викликає здуття. Це зазвичай відбувається з переробленими консервованими огірками, які не мають пробіотичний ефект свіжих маринованих огірків. Такі огірки містять менше солі, а значить, менше викликають здуття. Або ж справа просто в тому, що ви з’їли занадто багато маринованих огірків, що також може привести до таких наслідків.

3. І так, в маринованих огірках зазвичай багато натрію

На додаток до попереднього пункту скажімо, – хоча мариновані огірки, ферментовані сіллю, йдуть на користь спортсменам, які втратили багато електролітів, в них міститься багато натрію: близько 313 міліграм на порцію. (Американська асоціація серця рекомендує обмежитися 1,5 грамами в день.) Як то кажуть,”все в міру”.

Отже, чи корисні мариновані огірки?

Хоча перероблені консервовані огірки, призначені для довгого зберігання на полиці в магазині, не можна назвати суперпродуктом, свіжі мариновані огірки мають цілу низку корисних властивостей. Найкраще обмежитися одним-двома огірками, щоб отримати користь пробіотика, але обмежити споживання натрію. Пам’ятайте про це, і мариновані огірки стануть корисним компонентом здорового харчування.

Як подавати мариновані огірки

Мариновані огірки, звичайно ж, можна їсти прямо з банки, додати їх в бутерброд, бургер, хот-дог або т.д. але є і більш креативні способи. “Корнішони – маленькі мариновані огірки часто подають разом з різними м’ясними і сирними нарізками, фондю і раклетом в Швейцарії, – розповідає Феллер. – Ці маленькі, але важливі огірочки містять суміш спецій, у тому числі естрагон, гвоздику, часник, цибулю, перець і кріп, а ще дуже добре хрумтять”.

У французькій кухні корнішони, за словами Феллер, використовують у “смачному і ароматному” соусі грибіш. “Мариновані огірки, зварені круто яйця, білий винний оцет, каперси і трави змішують, вийшов соус відмінно підходить до картоплі або овочів”, – розповідає експерт.

Ще з маринованих огірків можна приготувати популярну корейську страву “ОІ собаги”, яке являє собою кімчі з нафаршированих огірків.

“Це прекрасне доповнення до літнього барбекю, – вважає Феллер. – Пасту кимчи традиційно готують з пластівців перцю чилі, рибного або анчоусного соусу, часнику, імбиру, зеленої цибулі і корейського редису”.

Крім того, Феллер рекомендує спробувати гаїтянський пікліз. “Це яскраве і пекуче Доповнення до будь – якої страви, я люблю їсти його з чорним рисом, бобами та авокадо”, – каже вона. – Традиційно його готують з капусти, моркви, Карибського червоного перцю, цибулі шалот, кмину, гвоздики і соку лайма. Все маринують в білому оцті протягом тижня. Різноманітність смаків забезпечує ідеальний баланс між маринованими овочами та гостротою”.

Швидкий рецепт розсолу

Вистачить на чотири банки по півлітра.

Інгредієнти:

-1 ст. л. запашного перцю
-1 ст. л. чорного перцю горошком
-1 ст. л. зерен гірчиці
-1 ст. л. насіння селери
-4 розчавлених зубчики часнику
—7-10 шт. бамії
-1 солодка цибуля, розділена на чотири частини
-1 склянка зеленого горошку
-3 великих огірка, нарізаних товстими кружечками
-4 склянки оцту
-4 склянки окропу

1. У маленькій мисці змішайте сухі інгредієнти: запашний перець, перець горошком, зерна гірчиці і насіння селери.

2. У кожну з банок покладіть по столовій ложці сухої суміші.

3. Додайте по одному зубчику часнику.

4. В одну банку покладіть бамію, в іншу – цибулю, в третю – зелений горошок і в четверту огірки.

5. Заповніть кожну з банок оцтом і водою на три чверті. Накрийте і залиште на півгодини, або поки вони не охолонуть до кімнатної температури. Помістіть в холодильник на добу. Зберігайте в холодному місці, термін придатності-два місяці.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Знадобилося 20 хвилин: чоловік придумав креативний спосіб провчити галасливого сусіда
30 855
Як позбутися старечого запаху і звідки він з’являється уже після 40 років
21 904
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
20 933
У Мережі висміяли наречену з пишними формами через рвану сукню
16 567
Російському диктатору Путіну під час розповіді про “Орешник” руки “приклеїли” до столу
15 239
Лікар назвав ягоду, яка провокує проблеми зі здоров’ям у людей після 60 років
12 724
Вийшло не страшно, а смішно: у мережі з'являються меми про російський "Орешник"
11 488
Знайти 3 відмінності між картинками зможе лише найуважніший: складна загадка для розумників
11 328
Бабуся у масивних окулярах, яка не пам'ятає свій вік, несподівано стала зіркою мережі
11 060
Мама запитала 2-річну дочку, чи вона хороша дівчинка: такої відповіді ніхто не очікував
9 831
5 ознак захворювання печінки, які можна виявити на обличчі
8 042
Чоловік включив музику для стада корів: він й гадки не мав, що може статися далі
7 872
Модний конфуз: дві акторки прийшли у схожих сукнях на світський захід
7 821
Що потрібно покласти в багажник автомобіля до приходу зими: водієві на замітку
0
Колишня зірка мотоспорту пройшов босоніж понад 6 500 км від Іспанії до Пакистану
0
Біолог назвав три головні правила доброго здоров’я кишечника
0
Дружина Козловського замилувала родинним фото з їхнім 9-місячним сином: "Попереду ціле життя"
0
Буданов з'явився у STALKER 2 і дав цінну пораду росіянам: курйозне відео
0
Є важливі нюанси: чи можна використовувати рисову воду в саду та городі: головні нюанси популярного добрива
0
"Що мені з цим робити?": син втікача Потапа розповів про своє ставлення до хейту в бік батька:
0
Підготовка в декілька етапів. В ГУР розповіли про дрони, якими атакують Росію
0
Як доглядати за фіалками, щоб вони квітли цілий рік: поради квітникарям-початківцям
0
Як вирощувати полуницю на одному місці багато років
0
Мама запитала 2-річну дочку, чи вона хороша дівчинка: такої відповіді ніхто не очікував
0
Чоловік знайшов унікальний спосіб, як уникнути служби в армії
0
Уважно обирають оточення. Які знаки Зодіаку не бояться самотності
0
Лікар розповів про спосіб пити воду, який може стати загрозою для життя

Вживання надто великого обсягу води за короткий проміжок ...

Експерти назвали прості способи боротьби з передчасною еякуляцією

Італійські експерти розповіли, які прості способи можуть ...

Чи варто брати дітей на похорон рідних: що кажуть психологи

Рішення рідних, чи вести дитину на похорон, залежить від ...