Усього дві порції риби на тиждень можуть зменшити шанси людини на деменцію. Головним фактором ризику розвитку деменції є вік та ушкодження мозку, спричинені різними захворюваннями.
Як сказано в дослідженні, настання деменції можна сповільнити. Для цього необхідно переглянути свій раціон та внести до нього корективи.
Зокрема, дослідники встановили зв’язок між вживанням більшої кількості риби та зниженням ризику судинних захворювань головного мозку, які є фактором ризику судинної деменції та інсульту.
Щоб з’ясувати, як риба впливає на мозок, фахівці проаналізували МРТ 1623 осіб віком від 65 років без інсульту, серцево-судинних захворювань або деменції в анамнезі. Учасники дослідження також заповнили анкету про свої дієтичні звички.
Далі вони були розділені на чотири групи залежно від того, як часто вони їли рибу: менше одного разу на тиждень, приблизно один раз на тиждень, двічі-тричі на тиждень або чотири або більше разів на тиждень.
У учасників, які сказали, що вони їли більше риби, було менше ознак пошкодження мозку під час МРТ-сканування.
Зв’язок між споживанням риби та захворюванням кровоносних судин був сильнішим у людей віком 65-69 років у порівнянні з літніми людьми, які брали участь у дослідженні, і не було значного взаємозв’язку у людей старше 75 років.
“Дослідження показують, що те, що добре для вашого серця, як правило, корисно для мозку, і вжиття заходів щодо контролю артеріального тиску і холестерину, відмова від куріння, вживання алкоголю тільки в рекомендованих межах і ведення активного способу життя – все це пов’язано з покращенням здоров’я мозку”, – додала вона.
Відомо, що Національна служба охорони здоров’я Британії (NHS)рекомендує вживати дві порції риби на тиждень у рамках збалансованої дієти. При чому там зазначають, що принципово важливий спосіб її приготування. Запечена або приготовлена на грилі риба явно має корисні властивості.