Кожен з нас з дитинства пам’ятає, що важливо їсти фрукти і овочі щодня. Однак, мало хто знає, як роботи це правильно і з користю для організму.
Анна Безик, трихолог, лікар інтегративної, превентивної медицини, засновниця Агенції Краси, розповідає як їх правильно додавати в раціон.
На жаль, нас не вчать культурі харчування, але без неї ніяк. Людина повинна знати, як правильно вживати і поєднувати ту чи іншу їжу між собою, адже в подальшому це вбереже від проблем зі шлунково-кишковим трактом. Одна з основ нашого збалансованого харчування – достатня кількість клітковини, яка сама по собі є природнім сорбентом, їжею для бактерій кишківника, допомагає при закрепах та сприяє зниженню глікемічного індексу продуктів, рівня цукру та інсуліну в крові. А її найкращим джерелом є фрукти та овочі, які також треба їсти правильно для максимальної користі.
10 рекомендацій як правильно їсти і з чим поєднувати фрукти та овочі:
– Вживаємо фрукти та овочі за сезонністю. Наша ферментативна система будувалася століттями і через достаток всього у всі сезони, їсти огірки та помідори взимку не потрібно.
– Ретельно пережовуємо клітковину. Це субстрат для нашої мікробіоти. До того ж у шлунку зубів немає.
– Фрукти їмо з основним прийомом їжі. Так, ви знижуєте стрибок глюкози та зменшуєте бродіння у кишківнику. Якщо ж вирішили перекусити фруктами, додайте в них жири, наприклад, йогурт без добавок або вершки. Так, ви зʼїсте більш корисну та нутріїтивну їжу.
– Ранок та обід чудово підходять для споживання сирих овочів та фруктів. На вечерю бажано обирати термічно оброблені овочі. Особливо, якщо скаржитесь на здуття.
– Шкірку з овочів та фруктів рекомендую знімати. Для цього обробіть спочатку окропом, а потім зніміть шкірку з продукту. Тому що зараз навіть яблука мають обробку.
– За наявності сильного дискомфорту в кишківнику вживайте всі фрукти та овочі тільки в термічно обробленому вигляді.
– Гриби – це також моно прийом їжі, вони складні для шлунка, тому вживайте в невеликій кількості. І пам’ятайте: гриби не сумісні зі шпинатом
– Відповідно до чинних рекомендацій добове споживання клітковини повинно становити близько 30 г.
– Овочі та фрукти повинні бути різноманітні. Бажано цілісні, рослинні продукти, що не зазнали промислової обробки або оброблені мінімально.
– Збільшення кількості клітковини вище за норму не призводить до посилення її корисної дії, а призводить тільки до проблем зі здоров'ям. Надлишок клітковини погіршує всмоктування мікроелементів.