Деякі зміни в способі життя можуть допомогти запобігти хронічним захворюванням, які асоціюються з більш швидким старінням і раннім відходом з життя. Це в результаті дає змогу прожити довше.
Кілька «простих порад» фахівця з клінічних інновацій доктора Ноеля Янга, які допомагають прожити довше
Менше сидіти. Вчений констатує: одним із характерних показників старіння є ослаблення та скорочення м’язів. Починаючи приблизно з 35 років, людське тіло втрачає близько одного відсотка м’язової маси щороку – це робить все більш вагомим віком ризик таких проблем, як остеопороз, загальна слабкість, падіння, переломи.
«Ми все більше ведемо малорухливий спосіб життя, хоча з віком стає дедалі важче нарощувати м’язову масу. Щоб чинити опір старінню, потрібно зміцнювати м’язи, а для того – більше рухатися», – сказав доктор Ноель Янг.
Їсти здорову їжу. За словами експерта, багаті клітковиною продукти, такі як овочі, боби, злаки та фрукти, пов’язані з довшими тіломірами та збільшенням тривалості життя. Ці продукти багаті на поживні речовини, такі як вітамін С, вітамін Е і бета-каротин, а також інші антиоксиданти. Їх клітковина допомагає регулювати рівень цукру в крові, знижувати рівень холестерину і підтримувати здоровий біом кишечника.
Також має значення вживання здорових жирів, таких як риба, авокадо та горіхи.
Керувати стресом. Хронічний стрес пов’язані з укороченням теломер – ділянок хромосом, чия величина асоціюється із тривалістю життя. Чим довше теломери, тим довше можна прожити, ось чому важливо вміти не піддаватися сильному занепокоєнню.
Спати від семи до дев’ятої години. Позбавлення сну також веде до того, що теломери швидше коротшають. Для довгого життя важливо спати від семи до дев’ятої години на день, причому сон повинен бути якісним.
Контролювати рівень цукру на крові. Занадто високий рівень цукру в крові може пошкодити кровоносні судини та нерви, сприяти розвитку діабету, інших хронічних захворювань.
“Рівень цукру в крові підвищується природним чином після їжі, тому його можна знизити, скоротивши споживання солодких продуктів та напоїв, а також рафінованих вуглеводів – білого хліба, картоплі, макарони”, – озвучила порада фахівець.
Обмеження калорій. Доктор Янг розповів: деякі дослідження на тваринах показали, що більш рідкісні прийоми їжі асоціюються зі зменшенням негативних наслідків старіння, а також з більш тривалим життям. Деякі вчені вважають, що некритичне голодування призводить організм до стану легкого стресу, що сприяє переключенню генів, які активують клітини.
Контроль рівня вітаміну D. Низький рівень вітаміну D пов’язаний із скороченням тривалості життя. У темні холодні місяці особливо важливо контролювати вміст важливого вітаміну та приймати його у вигляді добавок за потреби.