Дієтолог заявив, що надто часте вживання рису може спричинити проблеми із самопочуттям. Однак, це зовсім не привід для того, щоб відмовлятися від популярного гарніру.
Для жителів країн Азії рис – це повсякденне харчування, яке вони вживають з раннього дитинства і до останніх днів життя. Європейські шлунки більш пристосовані до інших видів гарніру на кшталт овочів, картоплі, макаронів і навіть гречки. Але й у нашій країні рис дуже популярний, проте не слід ним зловживати. Дієтолог запропонував провести експеримент та залити водою рис, а потім додати туди кілька крапель йоду.
Йод вступить у реакцію з крохмалем і вода стане чорною. Адже таку саму реакцію рис виробляє і всередині людського тіла. Там крохмаль трансформується у глюкозу, через що у нас у крові підскакує рівень цукру.
Отже, рис має дуже високий глікемічний індекс, особливо небезпечний для людей із зайвою вагою, оскільки даний продукт наближає у них розвиток переддіабету і справжнього діабету, провокуючи резистентність до інсуліну.
Але це зовсім не означає, що рис геть-чисто слід виключати з раціону. По-перше, якщо ви ведете активний спосіб життя, багато тренуєтеся, не маєте зайвої ваги і стежите за показниками цукру в крові, то рис можна вживати регулярно. В іншому випадку достатньо двох-трьох разів на місяць. Якщо ж вам хочеться їсти частіше, то вибирайте пропарений його різновид, який володіє низьким глікемічним індексом.