Медики кажуть, що для обмеження запалення слід ігнорувати або вживати в обмежених кількостях насичені жири та додані цукри.
Сніданок часто називають найважливішим прийомом їжі за день. Те, що ми їмо, коли їмо, і скільки ми їмо, – це фактори, що впливають на загальний стан здоров’я. Що стосується саме сніданку, ряд досліджень показують: перший прийом їжі протягом дня може впливати на показники маси тіла, чутливості до інсуліну, артеріального тиску, холестерину.
Але наскільки правильно ми снідаємо?
Виявляється, продукти, які часто використовуються на сніданок, можуть непомітно викликати запалення. Ось що входить до цього списку.
Каші швидкого приготування. Кашу на сніданок вибирають багато: страва смачна, добре насичує, схвалюється медиками, до того ж бюджетна. Проте дієтологи закликають уникати каш, які вимагають не стільки готування, скільки простого заливання окропом. Цінність каші як страви визначається лише тим, чи зварена вона із цільного зерна, щоб забезпечувати організм клітковиною. Каші у вигляді однорідних мас «а-ля п’ятихвилинка» лише підвищують вуглеводне навантаження на організм, що виснажує підшлункову залозу та провокує підвищення рівня цукру в крові, що веде до запалення.
Випічка. Оладки, ватрушки, кекси, пончики, булочки – для багатьох сніданок це випічка разом із кавою. Тим часом вона багата калоріями, рафінованим цукром, трансжирами – усіма компонентами, що сприяють запаленню. Випадкове або рідкісне частування не завдасть шкоди, але коли поїдання випічки стає звичкою, ваше тіло може не впоратися.
Кава із добавками. Кава вважається традиційним напоєм для сніданку, але вся його користь – у простоті: не повинно бути цукру, вершків, сиропів чи інших солодких та калорійних наповнювачів. Експерти нагадують: цукор у рідкому вигляді засвоюється значно швидше і тому різко підвищує рівень глюкози у крові. Чим вище рівень цукру, тим більше шансів, що це сприятиме запальному процесу.