U-News » Авто-мото » Низький попит диктує умови на ринку пального: якими будуть ціни на АЗС у жовтні
Всі новини

Низький попит диктує умови на ринку пального: якими будуть ціни на АЗС у жовтні

Попри те, що аграрії почали збирати урожай соняшника та кукурудзи попит на дизпаливо нижчий ніж торік, а передумов для здорожчання дизелю нема. Ціни на бензин також залишаються стабільними через низькі проливи на АЗС.

Ринок слідкує за новинами на глобальних нафтових ринках, очікуючи зниження цін, що дозволить почати зниження цін на бензин та дизпальне. Водночас продажі автогазу скоротилися через стрімке зростання цін і мережі АЗС сповільнили зростання цін, щоб не відлякати клієнта, розказує Діло.юа.

Ціни на нафту за минулий тиждень (23-29 вересня) знизилися на фоні новин про те, шо найбільший експортер ресурсу Саудівська Аравія відмовиться від цільового показника в $100 за барель в рамках підготовки ОПЕК до скасування обмежень видобутку. Очікується що картель та його союзники в ОПЕК+ з грудня почнуть збільшувати видобуток на 180 млн барелів на добу щомісячно.

Станом на вечір п’ятниці 27 вересня порівняно з попереднім днем жовтневі ф’ючерси еталонної марки Brent здорожчали на $0,38 за барель або на 0,53% до $71,98 за барель, а жовтневі ф’ючерси американської марки нафти West Texas Intermediate здорожчали на $0,51 за барель або на 0,75% до $68,18 долара за барель. За тиждень ціна Brent знизилась на 3%, а WTI — на 5%.

Наприкінці тижня нафтові котирування зросли через новини про те, що Центральний банк Китаю знизив відсоткові ставки та додав ліквідності банківській системі. Офіційний Пекін вирішив стимулювати економіку, щоб досягти в цьому році цільового показника зростання економіки 5%. Очікується, що вже 30 вересня будуть оголошені додаткові фіскальні стимули для китайської економіки. Пожвавлення економічної активності в країні, яка є найбільшим споживачем нафти у світі, стимулюватимуть попит на світовому ринку.

Мережі АЗС посилять маркетингове протистояння

За даними консалтингової компанії “Нафторинок” станом на 27 вересня порівняно з 20 вересня середня гуртова ціна дизпального знизилась на 21 коп./л до 42,78 грн/л. Спотова ціна дизпалива у Європі 26 вересня порівняно з попереднім днем знизилась на 1,7-2,4%: за північно-західними напрямками котирування просіли на $12-13/тонна до $658-666/тонна, а в портах Середземного моря — на $17/тонна до $659-667/тонна відповідно. Від 20 вересня дизельні котирування в ЄС знизились на 1,0-1,8% або на $7-12/тонна залежно від базису відвантаження.

Гуртові ціни на бензин А-95 станом на 27 вересня порівняно з 20 вересня знизились на 36 коп./л до 46 грн/л.

Цього місяця деякі з постачальників очікують на двократне зниження продажів у порівнянні з серпнем.В короткостроковій перспективі на внутрішньому ринку очікується продовження низхідної динаміки

На АЗС за тиждень ціни майже не змінилися. Середня ціна бензину А-95 станом на 27 вересня порівняно з 20 вересня знизилась на 1 коп./л до 56,49 грн/л. Дизпаливо на АЗС за тиждень також здешевшало на копійку до 52,50 грн/л.

Засновник групи компаній “Прайм” Дмитро Льоушкін каже, на цьому тижні гуртові ціни на бензин та дизель можуть знизитись на 50 коп./л. Однак це не призведе до зміни цін на АЗС. Водночас мережі АЗС посилять боротьбу за клієнта проводячи маркетингові кампанії та пропонуючи своїм клієнтам знижки від 1 до 5 грн/л від ціни на стелі залежно від мережі АЗС.

Ринок наповнений пальним, а попит невеликий порівняно з аналогічним періодом минулого року. Всі борються за останнього клієнта

Крім цього бізнесмен зазначає, що трейдери очікують засідання ОПЕК, яке має відбутися в середині жовтня. Якщо на цьому засіданні картель офіційно підтвердить плани щодо зняття обмежень, ціни на нафту почнуть рухатись в бік зниження, що додатково стимулюватиме зниження цін і в Україні. Зниження ціни на нафту марки Brent до $60 доларів за барель приведе до зниження на бензин та дизель на 2-3 грн/л. Проте таке зниження не буде різким та розтягнеться до кінця року.

Таким чином у жовтні ціни на бензин та дизельне пальне на АЗС залишатимуться незмінними. Проте можливі коригування відповідно до цін на нафту. Також водіям варто слідкувати за акціями мереж АЗС.

Високий акциз обвалив продажі газу

За даними "Нафторинку" ціна імпортного LPG на кордоні за останній тиждень суттєво не змінилася: поставки залізничними партіями коштують $771/т (від 53 800 грн/т з податками), а поставки автотранспортом — $720/т (від 51 200 грн/т з податками). Середньодобовий показник імпорту у вересні у 2-3 рази менший за відповідний показник у липні-серпні.

Автогаз на АЗС минулого тижня зростав, але динаміка була значно нижчою ніж тиждень перед цим. Так середня ціна пропан-бутану на АЗС станом на 27 вересня порівняно з 20 вересня зросла на 29 коп./л до 32,72 грн/л, тоді як за період з 16 по 20 вересня зростання склало 1,3 грн/л.

Середній приріст в мережі "БРСМ-Нафта" склав усього 12 коп./л, Amic — 7 коп./л, Marshal — 5 коп./л. 50 коп./л ціна газу зросла на АЗС ManGo, Rodnik, Neftek, U.GO. В мережі "Олас" ціна зросла на 1 грн/л. "Катрал" та Factor підвищили ціну на 60 коп./л, а Autotrans — на 20 коп./л.

За словами засновника системи торгівлі скрапленим газом Sintonec LPG Михайла Шубана, високі акцизи на пропан-бутан та стрімке зростання цін спричинило суттєве зниження продажів цього виду пального на АЗС.

Люди заправляються на ті ж тисячу гривень що й раніше, але це значно менша кількість літрів. Зараз мав би бути сезон збільшення споживання, але тенденція зворотна

За його словами роздрібні ціни на автогаз все ще мають потенціал до зростання. За поточної середньої гуртової ціни у 29,5 грн/л ціни на АЗС до кінця жовтня можуть зрости ще на 0,7-1,5 грн/л. А от на цьому тижні ціни в середньому зростуть на 30 коп./л.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
26 242
Дівчина знайшла кумедний спосіб повідомити стать майбутньої дитини
24 779
Мережу розсмішив "потужний донат" Тищенка
21 449
Жінку через зовнішність не впустили до літака: який вигляд вона має
20 663
Названо небезпечну ознаку високого тиску, яку багато ігнорують
15 876
Кардіологом названо один із найпростіших способів покращити здоров’я серця
11 999
Популярний продукт назвали причиною високого цукру в крові
11 652
Чоловік показав бургер 1995 року, який непідвладний часу: як він виглядає
10 823
Лікар назвав чотири ознаки на шкірі, які свідчать, що ви вживаєте надто багато алкоголю
9 471
Хворий кишківник: шість ознак проблем з головним органом довголіття
8 996
Квадробери заполонили Україну: хто ці люди в масках тварин і з хвостами
7 825
Волинянин знайшов гриб-гігант вагою понад 1 кг
7 616
Наречений із нареченою побилися одразу після весілля та були заарештовані
7 003
Злата Огнєвіч розповіла, чим закінчилася історія з чоловіком, який її переслідував понад 5 років
0
Засіб для знищення бур'янів з оцту і солі - як приготувати
0
Лікар назвав серед причин тривалого кашлю хвороби серця та рак
0
Деякі корисні напої суттєво знижують засвоєння заліза
0
Як зрозуміти, що автомобіль скоро зламається: експерт дав відповідь
0
Нанокераміка для кузова автомобіля: скільки тримається та як продовжити її термін служби
0
Низький попит диктує умови на ринку пального: якими будуть ціни на АЗС у жовтні
0
"Шоколадна ліана": на ділянці жителя Рівненщини плодоносить субтропічна рослина
0
Обріжте аґрус так - і наступного року врожай потроїться: хитрість досвідчених дачників
0
Навіщо сіяти гречку на городі: досвідчені агрономи знають
0
Пилова буря накрила Дніпро, Харків та Полтаву
0
Росіяни обстріляли своїх же військових при спробі здатися в полон на Курахівському напрямку
0
Наче десь в Африці: окупований Донецьк накрило стихійне лихо
0
6 типів сексуальності. Як відрізнити демісексуала від сапіосексуала або пансексуала і що це означає

Сексолог і ведуча реаліті Екси на Новому каналі Наталія ...

Як зберігати яйця – тупим кінцем вгору чи вниз

Найчастіше люди кладуть яйця у відсік холодильника так, як ...

Медики назвали двадцять ознак дисбалансу гормонів в організмі жінки

Лікарі перерахували 20 ознак, що вказують на дисбаланс ...