Відомо, що наші харчові звички та вподобання впливають на наше самопочуття та здоров'я. А також визначають ризики багатьох захворювань. За допомогою різних дієт ми можемо покращувати метаболічні показники та знижувати ці ризики.
Досить тривалий час учені вважали, що вегетаріанська дієта захищає людей у поважному віці від неврологічних захворювань. Однак, це не зовсім так, розказує 24 канал.
Нові дані свідчать, що вегетаріанська дієта може не забезпечувати достатнього захисту від неврологічних захворювань. Натомість найкращим типом харчування у цьому контексті є пескетаріанство, або помірне вегетаріанство – рослинна дієта, що включає рибу.
За даними дослідження, яке представили вчені Loma Linda University Health, вегетаріанці, особливо чоловіки середнього віку, рідше помирають від різних захворювань. Однак для тих, хто старше 80 років, ризики неврологічних захворювань, таких як інсульт, деменція і хвороба Паркінсона, залишаються вищими, особливо серед тих, хто дотримується суворого вегетаріанства.
Пескетаріанці, навпаки, демонструють невелику, але помітну перевагу в зниженні цих ризиків.
"Переваги вегетаріанської дієти очевидні в середньому віці, однак після 80 років цей ефект слабшає", – зазначив професор Гері Фрейзер.
При цьому учений наголосив, що підвищені ризики неврологічних захворювань потребують додаткового вивчення, особливо для літніх суворих вегетаріанців.