Віскі – улюблений алкогольний напій дуже багатьох людей, він має довгу і багату історію. Димчасте шотландське, насичений бурбон, м'яке ірландське віскі – неможливо заперечувати привабливість цих класичних напоїв.
Коли ми говоримо про насолоду від віскі, слід згадати про речі, які можна з ним змішувати, пише The Kitchen. Щоб ви могли відчути максимум задоволення від улюбленого напою, пише 24 канал.
Коротко про віскі
- У чому суть віскі? Воно з'явилося багато століть тому. Процес виготовлення віскі містить ферментацію та дистиляцію зернових, таких як ячмінь, кукурудза, жито або пшениця. Процес витримки в дерев'яних бочках надає віскі виразного смаку та характеру.
- Звідки взялося віскі? Або з Ірландії, або з Шотландії, точно цього не визначили. І там, і там є свої унікальні підходи до виробництва віскі, що призвело до відмінних смаків і традицій. В Ірландії віскі, як правило, проходить потрійну дистиляцію, що формує м'який і легкий на смак напій, відомий нотами меду, ванілі та фруктів. Шотландське віскі, або ж скотч, часто проходить подвійну дистиляцію і витримують його в дубових бочках. Скотч має димний, торф'яний і складний смак.
- Які бувають види віскі? Шотландське – його часто п'ють чистим або з льодом. Ірландське віскі – п'ють чистим або у коктейлях, як-от Irish coffee. Ще є канадське віскі – зазвичай вживають у змішаних напоях, як Whiskey Sour, або за основу для коктейлів.
Як найкраще пити віскі
Дегустація віскі – це досвід, який залучить всі ваші органи чуття. Щоб по-справжньому насолодитися віскі, важливо знати, як правильно його дегустувати.
Правильний спосіб дегустувати віскі:
- Легенько покрутіть рідину в келиху, зверніть увагу на колір і прозорість.
- Зробіть невеликий ковток – нехай віскі обволікає ваше піднебіння і вивільнить аромати.
- Зверніть увагу на різні нотки – димні, фруктові, пряні, а потім на післясмак, який залишиться на язиці.
Щоб повністю оцінити смак віскі, важливо розуміти вплив різних факторів – тип використаного зерна, процес витримки, регіон походження. Тому досліджуйте світ віскі та всі його особливості.
Дегустація віскі – це досвід, який залучить всі ваші органи чуття / Колаж 24 Каналу фото freepik
З чим люблять змішувати віскі й чому ці поєднання працюють
У змішуванні віскі певні комбінації працюють гармонійно, покращують смак напою, не пересилюють його. Ось, до прикладу, 2 такі популярні мікси.
- Віскі та вода – класична пара. Додавання кількох крапель води до віскі може розкрити його смак і допомогти пом'якшити будь-яку різкість. Вода злегка розбавляє алкоголь, що дозволяє іншим ароматам віскі засяяти. Вона також може пом'якшити печію і зробити віскі більш доступним для тих, хто вперше його пробує.
- Віскі та газована вода – шипуча комбінація. Газована вода, наприклад, тонік, може бути освіжаючим доповненням до віскі. Карбонізація додає приємного шипіння і може по-іншому розкрити смаки. Цей мікс особливо популярний у формі класичного коктейлю Whiskey Soda Highball.