Сучасні холодильники оснащені всілякими корисними функціями, наприклад, такими як автоматичне розморожування, режим суперзаморожування і навіть підтримка wi-fi і можливість налити газовану воду.
Однак навіть за таких високотехнологічних функцій ніхто не скасовував температурні норми при експлуатації холодильника. Адже будь-яка техніка — це лише техніка, яка може дати збій, збити налаштування або працювати в невідповідному режимі.
Яка температура оптимальна для холодильника?
За всіма технічними характеристиками оптимальною температурою для холодильника в цілому є діапазон від 2 до 5°C.
У цій температурній зоні зберігається більша частина продуктів, яка найближчими днями пбуде використана в їжу. Важливо знати, що продукти потрібно не хаотично заповнювати відсіками холодильника, а грамотно розподіляти відповідно до температури по зонах зверху вниз.
Чим вище, тим більша температура за умови, що морозилка знаходиться нижче від основного відсіку холодильника. Так, сири, кондитерські вироби, масло/маргарин, копчені вироби слід зберігати на верхній полиці, нижче слід розташувати готові страви та молочну продукцію, у самому низу — м’ясо та рибу, ковбасні вироби, сосиски, яйця та воду, фрукти та овочі.
Яка температура є оптимальною для морозильної камери?
Для якісної роботи морозилки у цій частині холодильника краще зберігати температуру від -18°C та нижче. Звичайно, слід враховувати такі фактори, як розміри морозильної камери, адже малі та середні відсіки заморожують швидше, а отже, температурний режим можна виставити на -14 градусів. А якщо холодильник оснащений відсіком із швидким заморожуванням, у ньому краще підтримувати максимально низьку температуру, рівну -24 градуси.
Яка температура є оптимальною для зони свіжості?
Багато сучасних холодильників оснащені особливою зоною свіжості, вона ж нульова зона. Це відсік, в якому слід зберігати ті продукти, яким не підходить сильне охолодження, але плюсові температури можуть зіпсувати якість, вид, смак продукту. До таких продуктів належать сири, фрукти та овочі, гриби, молочна продукція з коротким терміном придатності.
Також у нульовій зоні зберігають м’ясо та рибу, які ось-ось будуть потрібні господині для приготування їжі, тому заморожувати їх не потрібно, але й у теплі зберігати небезпечно.
Ідеальний температурний режим для зони свіжості варіюється від -1 до +3 градуса.
Від того, наскільки правильно виставлена температура в холодильнику, залежить збереження продуктів, приємний запах і апетитний вигляд! Не нехтуйте температурним режимом, думаючи, що холодильник сам відрегулює як слід. Не завжди, виставивши на регуляторі середні функції, можна бути впевненими, що холодильник працює правильно.