Не секрет, що харчування впливає не лише на стан здоров'я, самопочуття, а і на зовнішній вигляд. Ба більше, виявилось, конкретний вид продуктів може робити нас біологічно старшими, ніж це відповідає фактичному нашому віку.
Про це повідомляє 24 Канал з посиланням на Euronews. Вчені з Італіїї проаналізували дані понад 22 000 людей, аби вивчити вплив ультраоброблених продуктів на біологічний вік людини.
Результати показали, що високе споживання таких продуктів пов’язане з прискоренням біологічного старіння, незалежно від їхньої поживної цінності. Це означає, що організм старіє швидше на клітинному рівні, що своєю чергою також може підвищувати ризик розвитку серйозних захворювань, як-от рак, діабет, хвороби легенів, деменція і хвороба Альцгеймера.
Чому шкідливі ультраоброблені продукти
Такі продукти передусім містять добавки: консерванти, підсилювачі смаку і барвники, які зазвичай не використовують під час приготування їжі вдома.
За даними Британського фонду серця, часте споживання ультраоброблених продуктів пов'язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, інсультів і навіть передчасної смерті.
Деталі дослідження
Учені проаналізували біомаркери крові та звички в харчуванні учасників, а потім вирахували їхній біологічний вік, порівнявши його з хронологічним.
Перероблені продукти мають низьку поживну цінність. Окрім того, ці продукти піддаються інтенсивній промисловій обробці, яка змінює їх структуру і видаляє життєво важливі поживні речовини і клітковину. Такі зміни можуть мати значний вплив на метаболічні функції та склад мікробіоти кишківника.