Якщо ви вважаєте, що приготувати яйця можна тільки зваривши або підсмаживши їх, це не так. Виявляється, їх можна приготувати без нагрівальних процесів.
Як повідомляє видання ScienceNotes, приготування яєць відбувається, коли білки денатуруються, тому будь-який процес, що викликає хімічну зміну білка, може "готувати їжу".
По суті, все, що потрібно для цього процесу, це сире яйце та алкоголь – горілка, ром чи спирт.
"Чим вищий відсоток спирту, тим швидше відбувається хімічна реакція та приготування", – пише видання.
Як "зварити" яйце без варіння:
Перелийте алкоголь у склянку чи іншу невелику ємність. Розбийте яйце всередину, щоб воно повністю опинилося в рідині. Після того як яєчний білок побіліє, зачекайте, поки звариться жовток.
Залежно від відсотка алкоголю реакція триває щонайменше годину. Яйце звариться набагато швидше, якщо ви "зварите його звичайним способом", а в цьому випадку потрібно дочекатися, поки спирт проникне в яйце.
"Зварене в спирті яйце їстівне, але містить високу концентрацію спирту. Якщо ви вирішите їсти його, ймовірно, найкраще використовувати його в коктейлі”, – йдеться у повідомленні.
Наукове пояснення
Яєчний білок переважно складається з білка альбуміну. Через кілька хвилин після додавання яйця до алкоголю напівпрозорий яєчний білок починає каламутніти. Спирт бере участь у хімічній реакції, денатуруючи або змінюючи конформацію білкових молекул, щоб вони могли утворювати нові зв'язки. Коли спирт дифундує в яєчний білок, реакція продовжується і яєчний білок стає білим.
Яєчний жовток містить трохи білка, але також багато жиру, на який не так впливає алкоголь. Протягом 1-3 годин, переважно залежно від концентрації алкоголю, яєчний білок стає білим, а яєчний жовток жорстким.
Приготування у такий спосіб також вбиває неприємні хвороботворні мікроорганізми, які можуть спричинити харчове отруєння. Спирт, як і тепло, є чудовим дезінфікуючим засобом.