Спаржева квасоля вродить найкращий врожай, якщо ви надасте їй правильний догляд під час вирощування – які основні моменти потрібно знати?
Кожен городник прагне досягти найкращих результатів на городі, зокрема отримати величезний і якісний врожай спаржевої квасолі, але щоб так точно сталося, важливо надати їй догляд протягом всього періоду росту. Після появи перших паростків, необхідно провести проріджування й залишити найсильніші та найрозвиненіші стебла.
Найголовнішим у догляді є стан ґрунту. Спаржева квасоля не переносить ущільнення землі, а саме утворенню кірки, адже вона перешкоджає доступ кисню до кореневої системи. Саме тому слід регулярно розпушувати ґрунт навколо. Також слід здійснити мульчування, воно допомагає зберігати вологу в ґрунті та покращує його структуру, і захищає від перегрівання.
Важливо організувати правильний полив, кількість води повинна бути помірною, нестача і її надлишок здатні нанести серйозної шкоди рослинні.
Як тільки ви помітите, що культура на городі ослабла, важливо надати їй нові сили для продовження розвитку, йдеться про підживлення рослини. Перевіреним засобом є розчин деревного попелу, який збагачує ґрунт необхідними поживними речовинами та стимулює ріст спаржевої квасолі. Коли її стебла виростуть у висоту до 2 м, верхівки потрібно буде відщипити, щоб культура спрямувала всю свою енергію на розвиток плодів.
Найкращий час для збору врожаю наступає тоді, коли листя висихає, а стручки стають твердими. Квасолю можна збирати десь у вересні і краще це робити зранку. Після збору врожаю, квасолю потрібно обов’язково гарно висушити, розкласти її тонким шаром та періодично перемішувати. Як тільки вона висохне, її необхідно пересипати в 3-літрові банки і закрити.
Якщо з’являться шкідники, слід буде квасолю прогріти в духовці, після чого пересипати у бавовняні мішечки разом із содою та щільно зав’язати. Слід пам’ятати і про умови зберігання, квасоля погано реагує на низьку температуру, тому для неї ідеально підійде тепле і сухе місце.