Фахівці медичної спільноти Action on Salt рекомендують людям із підвищеним артеріальним тиском відмовитися від споживання продуктів із високим вмістом солі, особливо в'яленого м'яса. Розповідаємо, які ще продукти не слід вживати при гіпертонії та чому.
Які продукти не можна їсти при гіпертонії
Сіль
Експерти зазначають, що важливо мінімізувати кількість солі у раціоні. Однак це стосується не лише самої спеції, а й страв. До них відносяться фастфуд, чіпси, ковбаси, копченості, напівфабрикати, в'ялена риба, мариновані овочі, консервована риба та м'ясо.
Слід пам'ятати, що норма вживання солі має перевищувати 5 р на день. Тим, хто не може від неї відмовитись, можна спробувати використовувати такі приправи, як кмин, базилік, мускатний горіх, сушена зелень кропу та петрушки, часник, цибуля або лимонний сік.
Алкогольні напої
За будь-яких проблем зі здоров'ям потрібно обмежити вживання алкоголю. Для гіпертоніків спиртні напої небезпечні як здатністю підвищувати артеріальний тиск, так і високою калорійністю.
Алкоголь може призвести до зайвої ваги, а він насамперед провокує підвищення тиску. Наприклад, кожен зайвий кілограм може підвищувати тиск на 1 мм рт. ст. Щодо остаточної відмови від таких напоїв слід консультуватися з лікарем.
Міцна кава та чай
Фахівці медичної спільноти кажуть, що кава та міцний чай виводять з організму воду, що робить кров густішою. Відповідно, це призводить до підвищення артеріального тиску.
Зазвичай люди п'ють каву, щоб отримати ефект бадьорості. У такому випадку можна спробувати чай з чаги, мате, воду з кісточками лимонника, які ще й мають властивість знижувати тиск.
А тим, хто любить самий смак кавових напоїв, пропонують вживати сорти без кофеїну або перейти на альтернативні напої, такі як цикорій, ячмінна "кава" і т.д.
Солодощі
Сюди також відносяться вироби з борошна. Вони можуть бути причиною зайвих кілограмів. У штучних солодощах багато цукру. Він порушує метаболізм, наприклад, змушуючи організм виробляти занадто багато інсуліну та лептину, зменшуючи виведення натрію та води нирками. Таким чином, кровоносні судини звужуються.
Жири тваринного походження
Жирне м'ясо, сало, натуральні вершки та інші продукти тваринного походження, маргарин містять велику кількість холестерину. Це підвищує навантаження на серце та нирки.
Експерти стверджують, що можна їсти нежирні сорти м'яса та риби, які слід готувати на пару, відварювати, тушкувати чи запікати без використання жиру.