Антоціаніни, які містяться в цьому продукті, дозволяють судинам розслабитися, що сприяє зниженню тиску.
Чорниця - саме той продукт, який варто додати до раціону. По-перше, вона смачна, а по-друге - корисна. У якому б вигляді ви не вживали чорницю - вона допомагає вашому серцю, стверджують і дієтологи, і кардіологи. Про це пише Parade, інформує Уніан.
Якщо говорити простою мовою, то чорниця містить сполуки, які покращують кровотік у судинах, а це допомагає знижувати тиск. Наукове ж пояснення дав кардіолог, директор Програми структурного серця в Memorial Care Saddleback Medical Center Чен-Хан Чен.
Дослідження 2019 року, опубліковане в The Journals of Gerontology, показало, що щоденне вживання чорниці може знижувати систолічний тиск (верхній показник) приблизно на 5 мм рт. ст. Цей показник є найважливішим для оцінки ризику серцево-судинних захворювань.
До всього чорниця багата на клітковину, а дієта з високим вмістом клітковини сприяє зниженню тиску.
Чорниця ефективна для різних груп населення
Експертка Кіт Бройєр з Wild Blueberry Association of North America зазначає, що чорниця приносить користь і здоровим літнім людям, і жінкам у постменопаузі. У дослідженнях чорницю вживали не лише свіжою, а й у вигляді порошку з ліофілізованих ягід - ефект був той самий: тиск знижувався.
Антоціаніни, які є в чорниці, можуть також знижувати рівень запалення, боротися зі стресом, сповільнювати старіння, підтримувати пам’ять, забезпечувати організм вітамінами C і K.
Скільки чорниці треба їсти щодня
Кардіолог Чен радить щодня вживати дві порції ягід, тобто дві чашки. На думку дієтологині Ловер, хоча б одна чашка чорниці на день буде ідеальним стартом для зниження тиску.
Для ще більшої користі експерти рекомендують обирати дикорослу чорницю, а не вирощену в домашніх умовах.
За її словами, дикоросла чорниця має вдвічі більшу антиоксидантну силу, у ній на 33 відсотки більше антоціанів і на 72 відсотки більше клітковини.
Що ще допомагає при високому тиску
Експерти наголосили, що допомагають знизити тиск і інші ягоди, фрукти та овочі, зокрема ті, які містять антоціаніни (полуниця, ожина, малина), флавоноїди (апельсини, лимони), калій (банани, ківі, кавуни, курага, шпинат, сочевиця, солодка картопля)