Дуже часто господарі тримають озимий часник в землі до липня. Дехто тягне навіть до початку серпня. А досвідчені городники вважають, що збирати його треба вже в червні. Але для чого такий поспіх?
Озимий часник не любить затягування зі збором урожаю. Якщо його не зібрати вчасно, він починає розпадатися на зубчики ще в землі, стає млявим, а зберігається потім не так довго, як того хотілося б. Кінець червня — саме той момент, коли часник уже набрав сили, але ще не перезрів. У цей час стебло жовтіє, нижнє листя лягає на землю, а стрілка випрямляється. Все це і є сигналом, що збирання врожаю можна починати хоч сьогодні.
Якщо затягнути й залишити врожай у землі до середини чи кінця липня, то головки можуть тріснути просто в ґрунті. Такий часник виглядає неакуратно, може швидко сохнути зсередини та навіть гнити під час зберігання. Найкраще збирати врожай після кількох днів без дощів поспіль. У цей момент земля суха та головки з неї легше витягуються. Але не треба просто їх висмикувати, бо залишите частину в землі. Спочатку трішки підкопайте.
Після цього часник у жодному разі не можна мити! Просто струсіть землю, а потім просушіть під навісом протягом кількох днів. Якщо немає накриття, тоді щодня в суху погоду виносьте часник на вулицю та розкладайте надворі, а ввечері прибирайте його в хлів. І так поки добре не просохне. Якщо погода спекотна та суха, то вистачить 3 діб. А коли на вулиці не так тепло чи навіть хмурно, то може знадобитися до тижня часу на висихання.
Коли часник просох, можна обрізати стебла та корінці й залишати його на зберігання. Найкраще складати часник у темному, сухому та прохолодному місці. Ідеально для цього підходять кошики, старі колготи (особливо сітчасті) та пластикові ящики з отворами по боках. Але у жодному разі не пакети, бо в них часник зіпсується.