U-News » Здоров'я » Не плутайте варення з повидлом: яка різниця між цими смаколиками з фруктів і ягід
Всі новини

Не плутайте варення з повидлом: яка різниця між цими смаколиками з фруктів і ягід

На вулиці літо і розпочався сезон ягід та заготовок з них. Чи не найулюбленішими є солодкі – варення чи повидло. А яка між ними різниця?

Чи є різниця між повидлом та варенням, розповідає 24 Канал, посилаючись на блог Євгена Клопотенка.

Яка різниця між повидлом та варенням

Літо – сезон ягід та фруктів, а ще солодких заготовин з них на зиму. Найпопулярніші – варення чи повидло. А яка між ними різниця? Різниця цих смаколиків – у приготуванні та консистенції.

Відомий кулінар України Євген Клопотенко пояснює, що ці солодкі смаколики різняться виглядом та способом приготування.

І повидло, і варення готуються шляхом проварювання фруктів чи ягід з цукром. Але підсумковий продукт відрізняється.

Варе́ння – готується з добірних ягід чи рівномірно нарізаних плодів, форма яких має зберегтися при варінні в цукровому сиропі. Варення рідше, але виглядає дуже гарно – цілі ягідки у напівпрозорому сиропі. А слово – похідне від українського слова "варити". Хоча ним позначають конкретний продукт.

Повидло – це продукт уварення подрібнених до пюреподібного стану плодів і ягід з додаванням в кінці варіння цукру. Для повидла підійдуть менш естетичні фрукти і ягоди, навіть дещо потовчені чи перезрілі. Їхній зовнішній вигляд не грає ролі. Повидло готується на повільному вогні до випарювання рідини, постійно помішуючи. Повидло повинно бути густим – при помішуванні готового продукту ложка має залишати "борозну". Саме слово"повидло" – польського походження.

Як варення, так і повидло ще гарячим розливають в стерилізовані банки та закривають і смакують у холодну пору року.

На Закарпатті готують традиційне повидло зі слив – леквар. Воно готується без цукру, дуже густої консистенції, а смак різниться, залежно від сорту слив. Леквар вважається одним із символів місцевої культури.

Серед інших заготовин, які готують з ягід, – джем, конфітюр і мармелад.

Усі ці слова іншомовного походження: – джем з англійської мови, конфітюр – з французької, мармелад – з португальської, утворене від marmelo – "айва; варення з айви".

Джем та конфітюр з фруктів чи ягід має желеподібну консистенцію. Тут допустиме додавання загущувача – пектину чи агар-агару, щоб надати потрібну густину.

Текстура конфітюру зазвичай рідша, ніж у джему. Цікаво, що конфітюри варять не лише з ягід, але навіть із цибулі, румбамбару чи солодкого перцю, які подають до м'яса.


Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
43 335
Проти тромбів і для серця: названий простий, але корисний квітковий чай
36 199
«Багаті старими не бувають»: у мережі завірусилося відео, як дідусь на Porsche «підчепив» молодицю
25 389
Новий скандал на публіці: Макрони раптово осоромилися перед камерами
22 260
"Пора додому": двійник Зеленського в Італії не зміг втекти від українки
21 892
В Україні можуть змінити пенсійний вік: що відомо про чергові плани народних депутатів
19 526
Як швидко знизити холестерин: 5 простих порад від кардіолога
19 002
Три можливих причини інсульту, про які багато людей не здогадуються
13 342
Уряд готує масштабну реформу пенсійної системи: ключові зміни
12 319
"Мауглі", який жив з дикими тваринами, наразі не впізнати: фото до і після
10 761
Пацієнти з жировою хворобою печінки часто повідомляють про один і той самий симптом
9 882
Щоденна помилка у вживанні кави може підвищити цукор в крові
9 856
Чоловік на прикладі газону показав, наскільки йому не пощастило з сусідом
9 639
Названо продукти, котрі підвищують імунітет, про які зазвичай забувають
0
Підживлення для огірків в липні, яке врятує навіть слабкий врожай
0
Як зберігати кавун, щоб він залишався свіжим, соковитим і смачним якомога довше
0
Як не "підчепити" грибок і чому його не можна ігнорувати: рекомендації медиків
0
Доля змінить життя цих 4 знаків Зодіаку: здійсниться те, про що вони навіть не мріяли
0
Кардіолог розповів, що змінив у своєму житті для підтримки здоров’я серця
0
Цей гарячий напій значно зменшує жир на животі за кілька тижнів
0
Навіщо закопувати в землю фольгу: збільшить урожай картоплі
0
Де зараз зірка серіалу "Школа" Ліза Василенко, яка мовчить про війну в Україні
0
Ці шоколадні сирки не можна купувати в магазині: дієтолог назвала три види, які шкодять здоров’ю
0
Чому досвідчені городники не поспішають розлучатися з томатним бадиллям
0
Як знайти грошовий кут у домі та правильно його облаштувати для залучення достатку
0
США змінюють стратегію щодо війни РФ проти України: подробиці
0
Лікарі застерігають: на тілі є точки, яких краще не торкатися

Погодьтеся, є щось майже медитативне у спробі «навести лад» ...

Накликаєте бідність і самотність: 5 причин не підстригати собі волосся власноруч

Не так багато дівчат наважаться самостійно підстригати собі ...

Ці 6 фраз, почуті від чоловіка, мають насторожити будь-яку жінку

На думку психологів, представники сильної половини людства ...