Найпопулярнішими способами обробки переробки ягід та фруктів на зиму вважається варіння, заморожування та сушіння.
Часто можна почути думку, що чим довше триває термічна обробка фруктів та овочів, тим менше в них залишається вітамінів, через що приймаються неправильні рішення.
Яка ж користь варених, заморожених та сушених ягід та фруктів.
Варення
Всупереч думці, що варення містить мало вітамінів, раптом з’ясовується, що воно містить мідь, залізо, магній, фосфор, марганець, калій, кальцій та інші корисні речовини і кислоти.
Якщо варення приготовлене правильно, воно містить багато клітковини, антиоксиданти, вітаміни С, А, В1, В2, К та РР і навіть ефірні олії.
В цілому це дозволяє говорити про те, що варення корисне для нервової системи та допомагає боротися зі стресом.
Істотний недолік є якщо готувати варення з кісточками (вишня, наприклад). Його не варто довго зберігати.
Сухофрукти
Містять залізо, калій, вітаміни групи В, каротини, клітковину, але й багато глюкози теж.
Сухофрукти корисні для серця, нервової системи, травлення та м’язів.
З недоліків можна назвати лише індивідуальну непереносимість та хронічні захворювання.
Заморожування
Саме цей спосіб вважається найкориснішим. І не тільки тому, що в ягодах та фруктах зберігається до 90% вітамінів та корисних речовин.
Після розморожування цей показник збільшується, причому не лише у фруктах, але навіть у овочах, наприклад, у перці.
Недоліків цей спосіб зберігання практично немає, за винятком випадків, коли у вас обмежене місце в морозильній камері.