U-News » Здоров'я » Після шашликів болить живіт: що робити, аби цього уникнути
Всі новини

Після шашликів болить живіт: що робити, аби цього уникнути

Літо. У цей час майже кожні вихідні перетворюються на пікнік із шашликами. Аромат смаженого м’яса, компанія друзів, свіже повітря - що може бути краще? Але часто вже за кілька годин після такого застілля, замість приємних спогадів, з’являється неприємний "сюрприз" у животі: здуття, спазми, важкість або навіть розлад.

"Ми-Україна" пояснить, чому так стається і що насправді псує так зване "свято живота" та розкаже, як можна полегшити неприємну симптоматику, а також вберегтися від повторів. 

Головні винуватці - хто вони?

Серед основних причин неприємних відчуттів після смакування шашликами, як правило, є погано просмажене м’ясо. Тим більше, якщо це свинина. Зовні воно може виглядати апетитно й мати золотисту скоринку, але всередині залишатися сирим.

Саме це є ідеальним середовищем для активного розвитку небезпечних бактерій, зокрема сальмонели чи навіть кишкової палички.

Не менш обережними рекомендуємо бути й з курятиною, адже найчастіше саме в ній "ховаються" інфекція. Якщо м’ясо не доведене до потрібної температури, замість задоволення можна отримати серйозне отруєння.

Ще одна причина появи болю після шашликів - велика кількість жиру. Якщо м’ясо було щедро замариноване в олії чи містить багато сала, шлунку буде важко з ним впоратись. До всього, до таких страв часто додається маринад з оцтом, часником, гострими спеціями, а зверху все це запивається газованою водою чи пивом. Як результат - ви отримуєте  здуття, печію або навіть серйозний розлад, адже травна система банально не встигає обробити таку “бомбу”.

Що ще може спричинити проблеми?

Буває, що навіть свіже й добре прожарене м’ясо "лягає важко" у шлунок і причина цьому доволі проста - переїдання. На природі апетит завжди кращий, а от активність - практично нульова. Ми накидаємось на шашлик, додаємо до нього хліб, салати з майонезом, картоплю, соуси - все це змішується в шлунку в справжній харчовий "коктейль". 

Крім того, ці смаколики часто стоять по декілька годин на сонці і, навіть якщо виглядають нормально, бактерії в них вже можуть активно розмножуватись. У результаті - неприємна симптоматика замість приємного "шлейфу".

Ще один частий винуватець проблем із животом - недотримання елементарної гігієни. Якщо м’ясо довго лежало без холодильника або його різали брудним ножем чи готували немитими руками -мікроби вже всередині. І навіть добре обсмажене м’ясо не завжди врятує ситуацію.

Як уникнути такої "побочки"

Для того, щоб уникнути проблем, достатньо пам’ятати про кілька простих речей:

  • Радимо обирати нежирне м’ясо: філе курки, індичка або пісна яловичина. Такий продукт засвоюється легше і значно менше навантажує шлунок;
  • Маринуйте м'ясо правильно: замість оцту краще використати лимонний сік, кефір або мінеральну воду. Вони м’якші для травлення;
  • Добре просмажуйте м’ясо, особливо поблизу кісток. Сирі ділянки, як правило, є основно причиною появи болю чи отруєнь;
  • Не переїдайте! Краще з’їсти менше, але не перевантажити шлунок;
  • Додайте овочі до меню, адже вони допомагають травленню;
  • Пийте просту воду або теплий чай замість газованих напоїв і алкоголю. Це допоможе зменшити ризик появи спазмів. 

У підсумку підкреслимо, що шашлик - дуже смачна, але не завжди корисна їжа. Тож споживати його потрібно в міру, та й підготовка до приготування повинна бути правильною. Дотримуйтесь простих порад і тоді навіть після кількох порцій шашлику ви почуватиметеся легко.


Читають Коментують
Лікарі назвали ознаки, які свідчать про необхідність очистити печінку
27 426
Американка приїхала в Україну та не стримала емоцій через "типову" українську хату
23 339
Наречена випадково перевернула весільний торт: фото цього дуже смішного момента
22 990
З фото Залужного для Vogue стався курйоз: подробиці
18 625
Туристка запевнила, що бачила Лох-Несське чудовисько: оце так фото
18 596
Перераховано продукти для сніданку, які позбавляють від сонливості і цукру в крові
18 309
На плакаті Третьої штурмової бригади ЗСУ знайшли Навального
17 992
Онкологи розповіли, які симптоми можуть попереджати про рак підшлункової залози
16 495
Зріст Путіна: подробиці про туфлі з "сюрпризом", які додають 10 см російському диктатору
13 966
Високий кров’яний тиск: названі продукти, які не слід вживати
12 316
Онкологія: 4 тривожні симптоми, які передбачають хворобу за 3 роки до діагнозу “рак”
12 310
Як склалася доля 18-річного німця, який обійшов радянську ППО і приземлив літак на Красній площі
11 175
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
11 071
Наталка Денисенко натякнула на справжню причину розлучення з Федінчиком
0
Щоб все було смачно, але по канонах: що не можна їсти на Спаса
0
Чому покійника категорично не можна залишати одного в будинку
0
Чому досвідчені дачники залишають у ґрунті коріння помідорів на зиму
0
Лікарі перерахували п’ять ранніх ознак проблем з щитовидною залозою
0
Полякова оголосила про зміни у своїй кар'єрі. Чого далі чекати від зірки
0
Який шкідник небезпечніший для картоплі, ніж колорадський жук
0
Їх оберігають ангели - ці знаки Зодіаку найсильніші, і їх неможливо зурочити
0
Чому подобається гостра їжа: лікар розкрив цікаві факти про спеції
0
Дружина Павліка заявила про пухлину у грудях і розповіла про нещодавні обстеження
0
Чому після видалення листя помідори на кущах стали дрібними
0
5 елементарних звичок людей, які вміють робити прибирання швидко
0
Суханов висловився проти виступів російських артистів, які пітримують Україну
0
Як зрозуміти, що ваш партнер жадібний: три ключові моменти

Іноді складно зрозуміти, чи приховує людина свої справжні ...

Дихайте разом: чотири поради, які зроблять секс значно інтимнішим

Для того, щоб покращити ваше із партнером сексуальне життя, ...

Ці три помилки в ліжку вбивають ваш шлюб і стосунки

Гармонійні стосунки і щасливий шлюб навряд чи можливі без ...