Представники покоління Z, або зумери, народилися наприкінці 1990-х – на початку 2010-х. В очах своїх попередників вони набули репутації людей з вельми екстравагантною поведінкою.
Вона, зокрема, стосується й гастрономічних звичок. Зумери, наприклад, відверто зізнаються у своїй ненависті до певних харчів, розповіло видання Daily Mail.
Нове дослідження, проведене на замовлення британських виробників продовольчих товарів, виявило 10 продуктів, які перебувають під загрозою незабарного зникнення. Причина – низький попит серед молодих британців, зокрема, зумерів, які «таке не їдять», зазначили експерти.
Вони залучили до дослідження 2000 дорослих британців. Усіх їх запитали про те, від яких продуктів звичного раціону вони відмовилися б без жодного жалю. 6 з 10 добровольців повідомили, що їм часто не подобається їжа ще до того, як вони її скуштували.
А найбільше неприйняття цілої низки харчів продемонстрували представники покоління Z.
Якими продуктами нехтують зумери?
Перелік ненависних для покоління Z наїдків очолила печінка, яку оминає більш ніж третина опитаних зумерів (35 відсотків),
На другому місці – сир з блакитною пліснявою, від якого зазвичай відмовляються 32 відсотки представників цієї вікової групи. Майже так само вони ставляться і до анчоусів: їх не їдять 30%. У немилість потрапила також кров’яна ковбаса, що опинилася на 4 місці антирейтингу (29%). Креветки зневажають 26% зумерів, а страви з качки – 25%. На 7-10 місцях – гриби, оливки, тофу (всі – 23%) та інші сири на рослинній основі (21%).
Сир з блакитною пліснявою і оливки
Це опитування було проведено невдовзі після того, як інше дослідження показало, що культові британські страви перебувають під загрозою зникнення протягом наступних п’яти років.
Учені опитали дві тисячі дорослих мешканців Великої Британії, а також вивчили панівні тенденції онлайн-пошуку популярних страв, щоб побачити, як змінилися харчові звички населення.
Результати виявилися невтішними, особливо для тих, хто шанує національні гастрономічні традиції. Дослідники, зокрема, дізналися, що ковбаса «Гламорган» може зникнути з раціону британців найшвидше – до листопада 2025 року. Тим часом класична валлійська страва під назвою tatws pum munud («картопля за п’ять хвилин») втратить популярність вже до Різдва. А культовий пастуший пиріг, що народився на півночі Англії та Ірландії наприкінці XVIII століття, зникне до червня 2027 року.
Констатуючи зміни у харчових прихильностях молодих людей, дослідники не вважають за потрібне втручатися в їхній спосіб життя. Але наголошують на тому, що кулінарні традиції – це важлива частина історії та культури народів, яку потрібно зберігати для майбутніх поколінь.