Молода кропива чудово доповнює салати, супи та соуси, а за кількістю вітамінів та мінералів вона навіть перевершує інші види зелені.
Про корисні властивості кропиви знали ще наші предки. У ній містяться вітаміни A, B, C, K, а також магній, кремній, кальцій, залізо та селен. Є в ній і чимало флавоноїдів та фітонцидів. Перші благотворно впливають на серцево-судинну систему, а другі нормалізують кровообіг та зміцнюють імунітет.
Експерт із правильного харчування та фуд-блогерка пояснила, навіщо їсти кропиву і яку користь вона несе жінкам та чоловікам.
Доведено, що сильну половину людства трава захищає від проблем із потенцією та простатою. У деяких дослідженнях стверджують і про її здатність підвищити рівень тестостерону.
Користь кропиви
Крім того, кропива стимулює вироблення організмом інсуліну, тому рівень цукру в крові при регулярному вживанні знизиться. Ця властивість особливо нагоді діабетикам.
Приймати її можна не лише у свіжому вигляді. Так, чай із кропиви ефективно бореться з м'язовим болем і навіть артритом. У гіпертоніків такий напій зменшить верхній кров'яний тиск і зніме серцево-судинну напругу.
Корисні властивості кропиви включають і очищення організму, оскільки вона здатна нейтралізувати токсини і виводити із сечею. Експерт пише, що рослина може навіть скоротити деякі зморшки та прибрати пігментні плями, а також прибрати наслідки акне.
Зміцнює вона і кісткову систему, адже у її складі є важливий для неї вітамін К, нагадала фуд-блогерка.
Кому протипоказана кропива
Незважаючи на колосальну користь, вживати її заборонено деяким категоріям людей. Через вітамін К вона здатна прискорювати згортання крові, тому в її небажано є при варикозному розширенні вен, атеросклерозі і тромбофлебіті.
Особливо уважними потрібно бути при вагітності, оскільки молода кропива може порушити нормальну течію та призвести до передчасних пологів. Перед введенням у раціон обов'язково проконсультуйтеся із сімейним лікарем.