Сучасний ритм життя виснажує наш організм. Стрес, шкідлива екологія та неправильне харчування б'ють по печінці найбільше. Науковці знайшли простий і доступний спосіб підтримати її здоров'я.
Чашка правильно звареної кави щодня може стати вашим найкращим захистом.
Нове масштабне дослідження, опубліковане в News Medical, розкрило неймовірні властивості звичайної кави.
Регулярне споживання ароматного напою знижує ризик жирової хвороби печінки майже на третину. Але це ще не все - ймовірність розвитку найнебезпечнішого раку печінки теж суттєво зменшується.
В чому секрет
Секрет у складному коктейлі активних речовин. Кофеїн та супутні сполуки працюють як справжні захисники на клітинному рівні:
- втручаються в сигнальні шляхи, які призводять до пошкодження тканин;
- блокують "зірчасті клітини" - ті, що формують рубці на печінці.
- запускають процеси регенерації замість руйнування.
Коли варто бути обережними
Попри всі переваги, науковці застерігають: в хворих на гепатит B ефект менш помітний. А от зловживання кавою категорично не рекомендується - користь досягається лише при помірному споживанні.
Жирова хвороба печінки часто розвивається непомітно. Сьогодні це просто накопичення жиру в клітинах, завтра - запалення, післязавтра - цироз. Тому краще запобігти, ніж лікувати.
Гепатоцелюлярна карцинома - найпоширеніший рак печінки - найчастіше виникає на тлі хронічних проблем: цирозу, вірусних гепатитів або тієї самої жирової хвороби. Тому ваша ранкова чашка кави може стати справжнім рятівником.