Цукор – підступний ворог нашого тіла: він не лише додає зайвих кілограмів, а й шкодить печінці та судинам. Але деякі овочі здатні цьому протидіяти. Вони містять особливий тип клітковини – інулін, який допомагає організму переробляти цукор без шкоди для здоров’я.
Що таке інулін і як він захищає організм
Інулін – це різновид розчинної клітковини, яку легко засвоюють корисні кишкові бактерії. Вчені з Університету Каліфорнії встановили: коли інулін потрапляє до товстого кишечника, він стимулює мікробіоту «спалювати» фруктозу ще до того, як та потрапить до печінки. Якщо клітковини недостатньо, фруктоза сприятиме появі жирових відкладень, запалень і порушенням метаболізму.
Які овочі варто включити до раціону
Щоб забезпечити організм достатньою кількістю інуліну, дієтологи радять регулярно вживати наступні продукти.
Часник. Крім характерного аромату має чимало інулінових сполук. Вони допомагають підтримувати захисний бар’єр кишечника і зменшують запальні процеси.
Червона цибуля. Це одне з найбагатших джерел інуліну серед доступних нам продуктів. Фруктан, який у ній міститься, діє як пребіотик і стимулює ріст корисних бактерій.
Спаржа. За кількістю інуліну вона трохи програє топінамбуру та кореню цикорія. Але спаржа, безумовно, популярніша і частіше потрапляє на наш стіл. Вона – як «паличка-виручалочка» для корисної мікрофлори: забезпечує захист організму від надлишку цукру.
Артишок. Однаково корисний як у приготованому вигляді, так і у вигляді екстракту – може сповільнювати викид глюкози в кров при споживанні вуглеводів.
Корінь кульбаби. Якщо ви ніколи не пробували відвар з кореню кульбаби, варто спробувати – це чудовий засіб для детоксикації печінки, боротьби зі шкідливими бактеріями, підтримки здоров’я кісток і профілактики ожиріння. А ще – в джерело інуліну.