Бульйон зігріває, насичує, зміцнює імунітет, допомагає при застудах і навіть після бурхливих свят. Але, як з’ясували експерти, не всім можна насолоджуватися його користю, для деяких людей бульйон може стати причиною погіршення самопочуття.
Кому не можна вживати цю першу страву, пояснює РБК-Україна з посиланням на Onet.
Чому класичний бульйон може бути шкідливим
Корисний ефект домашнього бульйону зникає, якщо його приготувати неправильно. Найчастіші помилки - використання:
- готових бульйонних кубиків та сумішей спецій, що містять забагато солі та штучних підсилювачів смаку;
- підгорілої цибулі, у якій утворюються токсичні сполуки;
- неякісного або несвіжого м’яса, особливо якщо його розморожували при кімнатній температурі.
Такі інгредієнти не лише знижують користь страви, а й можуть бути шкідливими для травної системи.
Кому не варто їсти бульйон
Людям з алергіями або харчовою непереносимістю
Найчастіше реакцію викликають морква, селера, спеції або пшеничний локшина, що містить глютен.
Тим, хто має непереносимість гістаміну
У таких людей після бульйону можуть з’явитися головний біль, нежить, свербіж шкіри, висипання, біль у животі або навіть панічні стани.
Пацієнтам із хворобами нирок або подагрою
Насичені м’ясні бульйони містять пуринові сполуки, які можуть провокувати загострення.
Людям із проблемами печінки, підшлункової чи жовчовивідних шляхів — через високу жирність і концентрацію екстрактивних речовин.
Немовлятам
Навіть натуральний бульйон може бути занадто “важким” для дитячого травлення.
Як правильно зберігати бульйон
Навіть найздоровіша страва може зашкодити, якщо її неправильно зберігати.
- М’ясний бульйон тримайте в холодильнику не довше 2-3 днів,
- овочевий до 4 днів.
Ніколи не залишайте каструлю при кімнатній температурі, а при розігріванні підігрівайте лише ту порцію, яку плануєте з’їсти.
