Консервована кукурудза давно вважається зручним продуктом. Однак, такий продукт має низку прихованих ризиків для здоров’я, про які мало хто замислюється.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Lose it.
Скільки калорій міститься в консервованій кукурудзі?
За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), у 100 г консервованої цукрової кукурудзи містять близько 100 калорій.
Це еквівалентно приблизно половині банки кукурудзи. Для порівняння, більшості людей потрібно приблизно від 1600 до 3000 калорій на день, залежно від їхнього віку, здоров’я та рівня фізичної підготовки.
Тож консервована кукурудза легко вписується в більшість дієтичних планів.
Вміст жиру - 2,78 г жиру на 100 г. Одна порція консервованої кукурудзи забезпечує приблизно від 2 до 3% добової норми.
Крім того, кукурудза не містить холестерину - типу жиру, надлишок якого може сприяти утворенню бляшок і закупорці артерій.
Найбільшим джерелом калорій у цукровій кукурудзі є вуглеводи. У 100 г міститься близько 20 г вуглеводів, що становить близько 6% від середньої рекомендованої добової норми.
Бліку у кукурудзи близько 4,44 г. Він корисний для організму, відіграючи важливу роль у побудові тканин, м’язів, кісток і клітин крові.
Переваги для здоров'я
Містить клітковину
За даними The Nutrition Source, кукурудза містить 2,2 г, або близько 8% від добової норми харчових волокон. Ця поживна речовина є тією частиною кукурудзи, яку організм не може перетравити або засвоїти. Ви навіть можете побачити її у своєму калі після її вживання і це нормально.
Неперетравлена целюлоза - тип клітковини, яка допомагає підтримувати правильне функціонування вашої травної системи.
Містить багато вітамінів та мінералів
В продукті є невелика кількість майже всіх вітамінів групи В, які необхідні для вироблення енергії та є паливом для належного функціонування серця, клітин, м'язів та мозку.
Зокрема, вітамін B важливий для здоров'я мозку і він відіграє активну роль у нейрохімічному синтезі.
У 100 г консервлааної кукурудзи міститься:
- фолат - 46 мкг
- ніацин: 1,7 мг
- рибофлавін - 0,06 мг
- тіамін - 0,2 мг
- вітамін B6 - 0,055 мг
- вітамін С - 6,8 мг
Цукрова кукурудза також містить важливі антиоксиданти, які допомагають знизити ризик хронічних захворювань.
Користь для очей
Цукрова кукурудза містить два типи фітохімічних речовини - лютеїн та зеаксантин, які можуть допомогти запобігти хворобам.
Обидва значною мірою відповідають за характерний жовтий колір зерен, і оскільки організм не може самостійно синтезувати жодне з них, ви повинні отримувати обидва з раціону.
Зокрема, лютеїн і зеаксантин накопичуються в сітківці очей, допомагаючи захистити очі від пошкодження синім світлом і покращуючи зір.
Чи може бути алергія на кукурудзу
Консервована цукрова кукурудза природно не містить глютену, тому її безпечно вживати, якщо у вас чутливість до пшениці або целіакія.
Алергія на кукурудзу може розвинутися, якщо імунна система надмірно реагує на білок кукурудзи. Симптоми можуть виникнути такі:
- блювання
- спазми шлунка
- діарея
- задишка або утруднене дихання
- кашель
- слабкий пульс
- кропив'янка
- набряк язика або губ
- запаморочення
Ризики від вживання консервованої кукурудзи
Високий вміст натрію
Консервована кукурудза містить близько 272 мг натрію на 100 г. Це більше, ніж зазвичай рекомендується. Однак, якщо промити кукурудзу під водою, то це може зменшити рівень натрію приблизно на 40%.
Вживання продуктів, багатих на натрій, також може призвести до затримки води в організмі, що призводить до здуття живота.
Банки можуть містити певні хімічні речовини
Якщо банка з пошкодженим лакофарбовим покриттям або іржавіє, у продукт може потрапити метал або токсичні речовини з покриття. Тривале зберігання у неправильно обробленій банці також може збільшити ризик проникнення металів та інших речовин у продукт.
Якщо банка деформована, здуті кришка або дно, пошкоджена або протікала, існує ризик росту бактерії Clostridium botulinum. Ця бактерія виробляє токсин, який небезпечний для людини навіть у малих кількостях.
