Вуглеводи присутні у продуктах харчування у вигляді цукрів, крохмалів та харчових волокон. Але на відміну від цукру та крохмалю харчові волокна не перетравлюються кишковими ферментами та відіграють роль в енергетичному балансі.
Крім сприяння насичення, клітковина має низьку енергетичну щільність, а це означає, що вона забезпечує менше калорій.
Хоча тип харчової клітковини, відомий як розчинна клітковина, може перетворюватися на енергію кишковими бактеріями, ця енергія у вигляді коротколанцюгових жирних кислот (КЦЖК) негайно споживається клітинами товстої кишки. Невикористані КЦЖК транспортуються до печінки, де метаболізуються, тому не відкладаються у вигляді жиру.
“Харчові волокна можна знайти удосталь у продуктах рослинного походження, особливо в овочах. Якщо ви контролюєте споживання вуглеводів, є овочі, які є найкращими”, – говорить лікар-нутриціолог.
Шпинат
Шпинат містить близько 3,6 г вуглеводів на 100 г порції. Він також містить 2,9 г білка та 2,2 г клітковини.
Селера
Кольорова капуста
Цей овоч сімейства хрестоцвітих має низький глікемічний індекс 15, що робить його ідеальним овочом для діабетиків та людей, які намагаються уникнути стрибків цукру у крові. У порції сирої цвітної капусти масою 107 г міститься всього 5,3 г вуглеводів, з яких 2,1 г – клітковина та 2,1 г – білок.
