Печінка – це один з найважливіших органів у людському тілі. І щоб підтримати її здоров'я, медики радять поповнити свій щоденний раціон рядом корисних продуктів.
Печінка відповідає за детоксикацію організму, синтез білків, нормалізацію обміну речовин і зберігання вітамінів. Часто орган страждає через неправильне харчування та шкідливі звички, що призводить до серйозних проблем. Але печінка здатна відновлюватися, якщо правильно піклуватися про неї. Наприклад, кожен день їсти певні продукти.
Корисні для печінки продукти
Листова зелень багата антиоксидантами, які захищають клітини печінки від різних пошкоджень. Вони допомагають органу виводити токсини та підтримувати здоровий рівень ферментів. Тому в раціоні кожної людини обов'язково повинні бути шпинат, капуста, рукола, салат та інші види листової зелені.
Свіжі овочі також неймовірно корисні для печінки. У них міститься клітковина, особливо в моркві, буряку, цвітній капусті та броколі, і сполуки, що сприяють детоксикації печінки. А буряк додатково допомагає покращити кровотік в органі і стимулює вироблення корисних ферментів.
Ягоди варто додати до раціону, щоб наситити організм вітаміном С і антоціанами, які зменшують запалення і підтримують здоров'я клітин печінки. Не дарма експерти називають малину, чорницю, журавлину та інші ягоди справжніми "захисниками" органу.
Не менш корисні горіхи та насіння. У них міститься чимало корисних жирів, амінокислот та вітамінів. Тому якщо регулярно їсти волоські горіхи, мигдаль, кеш'ю, насіння льону або гарбузове насіння, то можна допомогти печінці легше виводити токсини і боротися із запаленнями, тим самим захищаючи її.
Риба та морепродукти багаті омега-3 жирними кислотами, які особливо корисні для органу. Вони знижують запалення і підтримують здоровий рівень жирів у печінці. Особливо важливо вживати сардини, скумбрію і лосось.
Також людям варто частіше пити зелений чай, в якому містяться антиоксиданти катехіни. Вони захищають печінку від оксидативного стресу і стимулюють її роботу. Водночас важливі й цитрусові, в яких є вітамін С і антиоксиданти, що допомагають у процесі детоксикації.
Якщо регулярно вживати ці продукти, а також обмежити споживання алкоголю і надто жирної їжі, то можна покращити загальне самопочуття і здоров'я печінки у короткі строки.
