Квашена капуста традиційно вважається одним із найкорисніших зимових продуктів. Вона підтримує імунітет, покращує травлення та служить природним джерелом пробіотиків. Проте є важливий виняток: людям із високим артеріальним тиском та затримкою рідини в організмі краще її уникати.
Причина проста: попри всі свої корисні властивості, квашена капуста містить величезну кількість солі, а саме вона становить реальну загрозу для гіпертоніків.
Чому квашена капуста корисна
Сама по собі квашена капуста – майже ідеальний продукт для більшості людей. Серед її переваг для здоров’я:
● зміцнення імунітету. У 100 г квашеної капусти – добова норма вітаміну С, який допомагає організму боротися із застудою та інфекціями взимку;
● відновлення мікрофлори кишечника. Ця страва – природній пробіотик. Живі молочнокислі бактерії нормалізують мікрофлору кишечника, покращують травлення та зменшують ризик дисбактеріозу;
● протизапальні властивості. Цим квашена капуста завдячує вітамінам групи В, К, фолієвій кислоті та антиоксидантам;
● контроль ваги. Капуста малокалорійна, добре втамовує голод і сприяє корисній роботі кишечника.
Однак ці позитивні властивості квашеної капусти на повну силу зможе оцінити тільки людина зі здоровими судинами та нормальним тиском. У гіпертоніків з нею інші «стосунки».
Чим капуста не догодила гіпертонікам
Основна причина – високий вміст солі. У класичному рецепті використовується від 1,5 до 2,5 г солі на 100 г продукту. А це майже 2,5 г натрію – половина добової норми для гіпертоніка.
Надлишок солі в організмі призводить до підвищення артеріального тиску, перевантаження нирок, набряків, затримки рідини. Також може бути спазм м’язів через дисбаланс калію й натрію та погіршення стану судин – сіль затримує воду в організмі, змушуючи судини працювати в стресовому режимі.
Надлишок натрію знижує рівень калію, що може спричиняти поколювання в руках і ногах, судоми, відчуття скутості у шиї та хребті.
Навіть промивання капусти, на яке дехто покладає надію, не усуває проблему. Сіль проникає всередину листя під час ферментації, тому змити її повністю неможливо.
Що робити, якщо дуже хочеться квашеної капусти
Гіпертонікам варто обмежувати порцію до 1–2 столових ложок капусти. Це дозволяє зменшити кількість спожитої солі.
Якщо квасите капусту самостійно, готуйте малосольний варіант – кладіть 1 г солі на 100 г продукту (а не 2,5). Тоді її можна їсти, не ризикуючи підвищити тиск.
Хоч це й не дуже продуктивно, промийте капусту перед вживанням – хоча б 20–30% солі вимиється.
Якщо з’їли капусту, мінімізуйте в той день кількість солі в інших продуктах.
Кому квашена капуста може ще зашкодити
Крім гіпертоніків її не рекомендується вживати особам, які борються з набряками, людям із хворобами нирок, вагітним із ризиком прееклампсії.
У всіх цих випадках надлишок натрію небезпечніший, ніж користь від квашеної капусти.
