Існує ряд продуктів, які популярні на сніданок, але чи знаєте ви, що можете завдати серйозної шкоди своїм зубам, якщо будете їх регулярно вживати?
Стоматолог Абель Азізі розповів: "Щоб запобігти пошкодженню зубів та зберегти здоров'я порожнини рота, важливо уникати певних продуктів, які можуть вплинути на зуби, особливо вранці, коли природні захисні сили порожнини рота знижені через зменшення вироблення слини під час сну"
Доктор Азізі докладно пояснив, яких трьох продуктів важливо уникати вранці.
Цитрусові
«Відмова від цитрусових з ранку має вирішальне значення для запобігання пошкодженню зубів через їхню високу кислотність, — пояснює стоматолог. – Цитрусові, такі як апельсини, грейпфрути та лимони, містять лимонну кислоту, яка може послабити зубну емаль, роблячи зуби більш уразливими до ерозії та карієсу”.
Якщо у вас чутливі зуби, це, безумовно, має вас зацікавити. Лікар пояснив наукову основу: «Ранкова вироблення слини слабка, що знижує природний захист ротової порожнини від кислот, а споживання кислих фруктів у цей час може посилити пошкодження. Бажано вибирати менш кислі варіанти сніданку, щоб захистити зубну емаль та здоров'я ротової порожнини в цілому”.
кава
Хоча кава може бути основним продуктом для більшості під час сніданку, доктор Азізі застерігає від гарячого напою, якщо ви хочете уникнути жовтих зубів або навчитися відбілювати зуби в домашніх умовах. “Рекомендується уникати кави вранці, щоб запобігти пошкодженню зубів через її подвійну дію — кислотність та потенційне забарвлення. Кава кисла за своєю природою і з часом може поступово руйнувати зубну емаль, особливо якщо її вживати натще, коли вироблення слини знижується”.
Стоматолог додає: Крім того, темні пігменти кави можуть призвести до зміни кольору зубів, що погіршує їхній естетичний вигляд. Щоб захистити здоров'я ротової порожнини, бажано звести до мінімуму споживання кави вранці і подумати про те, щоб прополоскати рот водою після вживання кави, щоб допомогти пом'якшити її вплив”.
Солодкі пластівці та випічка
"Відмова від солодких каш та випічки вранці має важливе значення для запобігання пошкодженню зубів через високий вміст цукру та потенційну здатність сприяти розвитку карієсу", — зазначив лікар.
“Солодкі каші та випічка створюють середовище, сприятливе для зростання шкідливих бактерій у роті, оскільки вони є постійним джерелом цукру, яким харчуються бактерії, що призводить до вироблення кислоти та ерозії емалі. Споживання цих продуктів на початку дня, коли потік слини зменшується під час сну, збільшує ризик пошкодження. Вибір альтернативних варіантів сніданку зі зниженим вмістом цукру може допомогти захистити зубну емаль і підтримати здоров'я ротової порожнини в довгостроковій перспективі”, – підсумував доктор Азізі.
