Щоденне вживання ложки оливкової олії може допомогти в разі підвищеного кров'яного тиску, проблем із серцем і запалень.
Оливкову олію цінують головним чином за її корисні властивості для серця, мозку та протизапальну дію. Однією з переваг є високий вміст ненасичених ("корисних") жирів, які сприяють зниженню тиску.
Ненасичені жири в складі оливкової олії допомагають знизити рівень "поганого" холестерину (ліпопротеїнів низької щільності), тим самим знижуючи кров'яний тиск, а також ризик серцево-судинних захворювань та інсульту.
Оливкова олія допомагає знизити кров'яний тиск завдяки боротьбі з окислювальним стресом - дисбалансом шкідливих молекул і корисних антиоксидантів. Корисні властивості цього виду олії здатні запобігати запаленню, покращувати ефективність роботи кровоносних судин і розслабляти їх, що вкрай важливо для зниження високого артеріального тиску.
Клінічні дослідження засвідчили, що регулярне та помірне споживання оливкової олії може допомогти з нормалізацією артеріального тиску вже протягом кількох тижнів, особливо - якщо нею замінити насичені ("погані") жири в раціоні, додати легку фізичну активність, та дотримуватися здорової дієти.
Зазвичай достатньо однієї-двох столових ложок оливкової олії, що приймаються регулярно, щоб поліпшити здоров'я серця, а також отримати користь, що виходить за рамки зниження артеріального тиску. Зокрема, оливкова олія також підтримує здоров'я кишківника і забезпечує профілактику захворювань.
Оливкова олія першого холодного віджиму (Extra Virgin), як правило, містить ще більше корисних сполук, ніж звичайна. Основна відмінність між звичайною та оливковою олією першого холодного віджиму полягає в способі обробки та поживних властивостях.
У виробництві оливкової олії першого холодного віджиму не використовують хімікати або термічну обробку, що допомагає зберегти більше корисних компонентів. Звичайна оливкова олія є сумішшю рафінованої оливкової олії (в якій використовують хімічні та термічні методи обробки для видалення дефектів) і невеликої кількості оливкової олії першого холодного віджиму, що надає їй м'якшого смаку, світлішого кольору і меншої кількості корисних сполук.
Фахівці підкреслюють, що результат також залежить від вихідного кров'яного тиску і рекомендують насамперед звернутися до лікаря, якщо він значно перевищує нормальні значення.
