Часто при розбиванні яйця на сковороду чи в миску ми бачимо на жовтку маленьку червону або буро-червону цятку, яка може налякати та викликати питання про безпеку продукту.
Що означає червона пляма на жовтку?
Ці плями не означають, що яйце зіпсоване. Також, це не слід крові в прямому сенсі. Експерти пояснюють, що найчастіше це невеликий згусток крові або пігментної тканини, який з’являється під час формування яйця в організмі курки. Така особливість може виникнути через:
- Дрібне пошкодження капіляра.
- Гормональні зміни у птиці.
- Вік курки або стрес.
Чи безпечно їсти такі яйця?
За словами експертів, яйце з червоною плямою є безпечним, якщо воно свіже, не має неприємного запаху, білок виглядає прозорим, а шкаралупа не пошкоджена. Таку пляму можна видалити ложкою чи просто залишити: вона не впливає на смак та поживну цінність яйця.
Якщо яйце пахне гниллю, білок став сіруватим або зеленкуватим, а жовток розпливається і має неприродний колір – таке яйце їсти не можна.
