U-News » Здоров'я » 6 захворювань, профілактикою яких потрібно зайнятися до 30 років
Всі новини

6 захворювань, профілактикою яких потрібно зайнятися до 30 років

Якщо не дбати про здоров’я зараз, проблеми з хребтом, суглобами і яснами доставлять масу страждань в майбутньому.

Хвороби, які можуть розвинутися в ранньому віці

Раніше вважалося, що багато захворювань вражають в основному немолодих. Але ситуація кардинально змінюється: маса патологій стрімко молодшають.

Можна виділити список хвороб, які зазвичай проявляються у віці до 30 років. Їх розвиток пов’язують в тому числі з сидячою роботою, неправильним харчуванням і стресом.

1. Остеохондроз

Це захворювання призводить до часткового або повного зміни міжхребцевих дисків. Хребці стискаються і тиснуть на диски, а вони, в свою чергу, втрачають еластичність. В результаті людина починає відчувати нестерпний біль, так як диски впливають на нервові закінчення.

Серйозних проблем на ранніх стадіях хвороба не викликає, але, щоб ефективно лікувати патологію, потрібно починати терапію якомога швидше. Якщо запустити остеохондроз, можна зіткнутися з такими ускладненнями, як хребетна грижа і протрузія міжхребцевого диска.

Що зробити

Не потрібно чекати, поки проблема посилиться. Прості зміни способу життя допоможуть знизити ризик захворювання. Ці ж рекомендації можуть зупинити розвиток патології.

  • Киньте палити. Численні токсини і нікотин, що містяться в сигаретах, шкодять кісткам.
  • Вживайте менше алкоголю. Він уповільнює метаболізм, що погіршує стан кісток.
  • Зберігайте правильну поставу. Корисно купити хороший матрац, він буде підтримувати хребет під час сну.
  • Уникайте насичених жирів і надлишку цукру. Корисний білок з молочних продуктів, пісного м’яса і риби.
  • Виконуйте вправи для зміцнення хребта.
  • Вживайте спеціальні добавки і вітаміни: цинк, кальцій і залізо підтримують здорову структуру кісток.

Описані профілактичні заходи допоможуть уникнути хронічних болів і послабити симптоми.

2. Ревматоїдний артрит

Це аутоімунне захворювання, яке змушує імунну систему людини атакувати власні тканини, в тому числі і сполучні, в результаті чого страждають суглоби.

Ревматоїдний артрит (РА) зазвичай вражає суглоби пальців, колін, зап’ястя і стопи. Але і всі інші суглоби в організмі знаходяться в зоні ризику.

Відомо більше 100 різновидів артриту, і у кожної з них свої фактори ризику і особливості. Тому діагностувати РА вкрай складно, особливо на ранніх стадіях розвитку захворювання.

Що зробити

Вірного способу запобігти артрит не існує. Є безліч факторів ризику, серед яких генетична схильність. Вплинути на неї не можна, але якщо відмовитися від шкідливих звичок, можна відстрочити розвиток патології.

Відомо, що найсильніший фактор ризику розвитку артриту — це куріння. Вплинути на виникнення РА може і вживання алкоголю. З’являється все більше даних і про те, що тригерами ревматоїдного артриту можуть бути інфекції ясен, наприклад пародонтоз.

3. Пародонтоз

Зубний наліт, накопичуючись між зубами і яснами, стає причиною запалення. Якщо не лікувати його, це може привести до пошкодження кісткової структури і ясен. Причому дослідження показують, що проблеми з яснами можуть мати зв’язок і з іншими патологіями на зразок хвороб серця і діабету.

Що зробити

Пародонтоз можна запобігти. Для цього потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Ретельно чистіть зуби. Після їжі завжди потрібно видаляти залишки їжі і наліт, який застряє між зубами і яснами. Приділяйте увагу і язику, адже бактерії розмножуються і на ній.
  2. Використовуйте зубну нитку. Щітка не завжди очищає проміжки між зубами, але використання нитки або іригатора допоможе вирішити цю проблему.
  3. Полощіть рот. Існують спеціальні рідини для полоскання, які допоможуть зменшити зубний наліт і видалять залишилися після чистки частинки їжі.
  4. Раз на півроку відвідуйте стоматолога для обстеження і видалення зубного каменю.

Куріння, неправильне харчування і генетична схильність збільшують ризик розвитку пародонтозу. Якщо ви в групі ризику, обов’язково проконсультуйтеся зі стоматологом.

4. Меланома

Це найбільш небезпечний вид раку шкіри. Хвороба здатна вражати не тільки шкірний покрив, але і очі, зокрема сітківку.

Що зробити

Є люди в групі ризику, яким рекомендується не рідше разу на рік звертатися до дерматолога для огляду шкіри. До них відносяться:

  • ті, у кого багато родимок;
  • люди з генетичною схильністю до шкірних захворювань;
  • ті, у кого шкіра сильно пошкоджується на сонці.

Лікар після огляду повідомить, чи потрібні Вам регулярні перевірки шкірного покриву. Незвичайні родимки (несиметричної форми, з зубчастими межами, більше 6 мм в діаметрі) іноді видаляються, щоб знизити ймовірність виникнення меланоми.

Чим менше ви будете перебувати на сонці, тим нижче ризик розвитку раку шкіри. Найбільш інтенсивний ультрафіолетове світло в періоди між 10 ранку і 4 вечора. Намагайтеся уникати впливу сонця в цей період. Ось ще кілька рекомендацій:

  • Використовуйте сонцезахисний крем з коефіцієнтом захисту (SPF) від 30.
  • Наносіть крем на всі відкриті ділянки шкіри, включаючи вуха і ноги.
  • Не забувайте нанести крем знову після купання.
  • Уникайте відвідування солярію. Якщо дуже хочеться, можна знизити ризик, скоротивши кількість відвідувань до одного разу на місяць. Засмагати можна не більше 10 хвилин за сеанс. І не забувайте захищати очі.
  • Закривайте шкіру одягом. Віскоза, льон та інші натуральні тканини, що покривають руки і ноги, забезпечать надійний захист від УФ-променів.

Зверніть увагу, що на великих висотах шкіра згорає швидше. Тому, вирушаючи в похід в гори, поставитися до захисту від сонця потрібно особливо серйозно.

5. Рак шийки матки

Це небезпечне захворювання, яке повільно розвивається і рідко викликає симптоми на ранніх стадіях. Ось перелік основних факторів, що викликають рак шийки матки:

  • куріння;
  • погане харчування;
  • ослаблена імунна система;
  • вагітність.

У більшості випадків патологія викликається вірусом папіломи людини (ВПЛ). Як заявляє гінекологічний онколог Саммер Дьюдні, близько 80% людей, які ведуть активне статеве життя, були схильні до впливу цього вірусу. У більшості імунітет сам очищає організм від вірусу протягом двох років, але у деяких жінок штами ВПЛ викликають зміни в клітинах шийки матки, які потім можуть стати раковими.

Що зробити

  • Киньте палити. Відомо, що куріння подвоює ризик розвитку раку, так як побічні продукти тютюнопаління здатні пошкодити ДНК клітин шийки матки.
  • Практикуйте безпечний секс. Незахищений секс піддає вас ризику зараження венеричними захворюваннями, які можуть збільшити ризик отримання ВПЛ.
  • Пройдіть вакцинацію. Презервативи не гарантують повного захисту від ВПЛ, тому додатково потрібне щеплення. Вона буде найбільш ефективна у віці від 9 до 45 років.
  • Пройдіть онкологічний скринінг-цитологічне дослідження зіскрібків з шийки матки і цервікального каналу. Перші дві процедури проводяться раз на рік. Якщо результати негативні, інтервали збільшуються до одного разу на три роки. Таке обстеження краще починати відразу після початку статевого життя.

6. Ішемічна хвороба серця

Патологія характеризується блокуванням нормального процесу кровопостачання серця, що призводить до серцевого нападу. Також кровотік може перериватися через жирових відкладень в коронарних артеріях, тоді хворий відчуває болі в грудях.

Що зробити

Збалансована дієта – один із способів знизити ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Раціон повинен включати в себе більше овочів, фруктів і цільних зерен. Обмежуйте себе у вживанні солі, так як вона підвищує кров’яний тиск.

Зменшити закупорку артерій допоможуть продукти з високим вмістом ненасичених жирів:

  • жирна риба;
  • авокадо;
  • горіхи і насіння;
  • соняшникова, ріпакова, оливкова та інші рослинні олії.

Їх користь в тому, що ненасичені жири мають подвійну вуглецеву зв’язок: це дозволяє їм залишатися активними і проникати через мембрани клітин, не утворюючи в крові твердих сполук.

Також лікарі радять приділяти більше уваги фізичній активності. Регулярні вправи допоможуть знизити рівень холестерину, кров’яний тиск буде підтримуватися на необхідному рівні. Підійдуть будь-які вправи аеробного типу на зразок плавання, ходьби або танців: вони змушують серце працювати швидше, зберігаючи його здоровим.

Крім того, щоб знизити ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця, відмовтеся від куріння і алкоголю.

Обстеження, які рекомендується проходити до 30 років

Навіть якщо ви відчуваєте себе добре, це не привід відмовитися від регулярних відвідувань лікаря і обстежень. Це допоможе уникнути серйозних проблем зі здоров’ям в майбутньому.

Наприклад, єдиний спосіб діагностувати занадто високий кров’яний тиск — це перевіряти його на регулярній основі. На ранніх стадіях ніяких симптомів немає і у високого рівня цукру і холестерину в крові. Досить здавати прості аналізи, щоб переконатися, що ці показники в нормі.

Ось список обстежень, які потрібно проходити в ранньому віці:

  1. Скринінг артеріального тиску. Перевірку необхідно влаштовувати мінімум два рази на рік. Тим, у кого діагностовано діабет, хвороби серця або є проблеми з нирками, варто робити це частіше — за рекомендацією лікаря.
  2. Перевірка рівня холестерину в крові. Аналіз проводять кожні п’ять років, починаючи з 20-35-річного віку.
  3. Здача аналізів на цукровий діабет.
  4. Стоматологічний огляд 1-2 рази на рік.
Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Підвищений холестерин. Декілька натуральних способів очистити судини
28 300
Тромбоз: 7 симптомів, які не можна ігнорувати
27 542
Модель пролетіла 1852 км заради зустрічі з хлопцем, який не прийшов на побачення (фото)
17 334
Потягли надгробок з цвинтаря вартістю 2 мільйони: поліція спіймала злодіїв-невдах і з'ясувала неймовірне
14 457
Найсильніша людина світу Василь Вірастюк ефектно “перепросив” перед Іво Бобулом: і Потапу теж дісталося
11 814
Чому цей розкішний будинок продають всього за 10 доларів: причина вас вразить
10 933
Які авто майже нереально продати в Україні: дорога тільки на металобрухт
9 875
Трамп найняв помічницю, яка ходить за ним із принтером, щоб на ходу друкувати добрі новини
9 215
Безугла показала свою повістку: як відреагувала Мережа
9 165
Використовували навіть гелікоптери: чиновники витратили цілий статок, щоб упіймати звірка
9 018
Продукти, які потрібно їсти кожній людині для підтримки здоров’я суглобів
8 926
Каша на сніданок: з чим не можна поєднувати гречку, попередила лікарка
8 613
Названо дешевий напій, котрий очищає кров від надлишків цукру
8 575
Соліст “Без Обмежень” Танчинець зізнався, чи виділяє гроші на дітей після розлучення з ексдружиною
0
Хлопець та дівчина одночасно освідчилися один одному: відео несподіваної пропозиції
0
Медики пояснили, як розпізнати безсимптомну пневмонію
0
Нецікава артистка: вдова Курта Кобейна розкритикувала Тейлор Свіфт та ще кількох популярних співачок
0
Татова копія: молодша дочка Джолі та Пітта вразила красою
0
Зірка серіалу "Пуститися берега" розповів, що планував самогубство, щоб його діти отримали страхівку
0
Де зараз гурт "Ґринджоли", який представляв Україну на "Євробаченні" з гімном революції
0
Слава Камінська вийшла на зв’язок після пластичних операцій і показала, який тепер має вигляд
0
Анджеліна Джолі висунула нові звинувачення на адресу Бреда Пітта
0
Мобілізація авто під час війни — яка процедура передачі авто та які права є у власників
0
Екологічно та без болю: психологи розповіли, що важливо зробити під час розриву стосунків
0
Останній дзвоник у Києві і видача свідоцтв про освіту: влада визначила дати
0
Через оптичну ілюзію студентку почали вітати з народженням дитини: що насправді було на фото
0
8 важливих запитань, які батьки повинні поставити своїм дітям

Усі батьки бажають своїм дітям тільки найкращого. Щоб ...

Кардіолог назвала стан у жінок, коли потрібно частіше обстежувати серце

Ризик серцевих захворювань зростає у всіх із віком, але у ...

5 найгірших фінансових помилок подружніх пар та як їх уникнути

Робити фінансові помилки – звична справа і багато в чому ...