U-News » Політика » Парламент ухвалив закон про народовладдя через всеукраїнський референдум
Всі новини

Парламент ухвалив закон про народовладдя через всеукраїнський референдум

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроекту № 3612 про народовладдя через всеукраїнський референдум. "За" проголосували 255 нардепів.

Онлайн-трансляцію вів телеканал "112 Україна".

Згідно з текстом законопроекту, ухвалене під час референдуму може бути змінено шляхом всеукраїнського референдуму не раніше ніж за три роки з дня його ухвалення. А результати референдуму не повинен стверджувати який-небудь державний орган.

Новий всеукраїнський референдум з питань, які раніше не було підтримано на всеукраїнському референдумі, може бути проведено не раніше як за один рік з дня оголошення результатів відповідного всеукраїнського референдуму.

Закон України або окремі його положення, що втратили чинність за результатами всеукраїнського референдуму, не можуть бути ухвалені Верховною Радою України у тій самій редакції протягом трьох років з дня втрати ними чинності.

Предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання про:

  • затвердження змін до розділів I (Загальні засади), III (Вибори. Референдум), XIII (Внесення змін до Конституції) Конституції;

  • вирішення питання загальнодержавного значення;

  • затвердження закону про ратифікацію міжнародного договору, який передбачає зміну території України;

  • припинення дії закону або окремих його положень.

Водночас предметом всеукраїнського референдуму не можуть бути питання:

  • які суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим у першу чергу Загальною декларацією прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основних свобод, протоколів до неї;

  • спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;

  • щодо законопроектів з питань податків, бюджету, амністії;

  • віднесені Конституцією України і законами України до відання органів правопорядку, прокуратури або суду.

Документ також розширює коло суб'єктів процесу референдуму, які реєструються в Центральній виборчій комісії як прихильники або опоненти питання всеукраїнського референдуму. Це можуть бути як політичні партії, так і громадські організації, зареєстровані відповідно до Центральної виборчої комісії. 

Виборцям, членам комісій з всеукраїнського референдуму, офіційним спостерігачам, засобам масової інформації та їх працівникам, іншим особам забороняється вчиняти будь-які дії чи розголошувати відомості, що дають можливість встановити зміст волевиявлення конкретного виборця.

Для організації і проведення всеукраїнського референдуму закон пропонує створення автоматизованої інформаційно-аналітичної системи із забезпечення електронного голосування

Кожен виборець на конкретному всеукраїнському референдумі може реалізувати право голосу лише один раз і лише на одній дільниці з всеукраїнського референдуму шляхом подання бюлетеня для голосування у паперовій формі або шляхом електронного голосування в порядку, визначеному законом.

Своєю чергою у пояснювальній записці зазначається, що найскладніше при електронних голосуваннях технічно забезпечити захист персональних даних виборців та вберегти системи для таких голосувань від несанкціонованих втручань.

Законопроектом, зокрема, пропонується доповнити Кодекс адміністративного судочинства, передбачивши, що справ, на які поширюється юрисдикція адміністративних судів, стосуватиметься питання предмета всеукраїнського референдуму.

Документ встановлює строк конституційного провадження: він не може становити більше ніж тридцять календарних днів - для справ, серед яких - надання висновку щодо відповідності Конституції України (конституційності) питання, яке пропонується для винесення на всеукраїнський референдум за народною ініціативою, міжнародного договору, що передбачає зміну території України, який вноситься до Верховної Ради України для надання згоди на його обов'язковість.

У разі оголошення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або окремих її місцевостях призначення (проголошення) та проведення всеукраїнського референдуму забороняється.

Центральна виборча комісія на своєму засіданні не пізніше як на десятий день з дня голосування встановлює результати всеукраїнського референдуму.

Референдум за народною ініціативою

Для того щоб провести референдум за народною ініціативою, потрібна вимога не менше ніж трьох мільйонів українців. При цьому підписи за його проведення повинні зібрати не менш як у двох третинах областей і не менш як по сто тисяч підписів у кожній з них.

Не пізніше ніж на п'ятнадцятий день після одержання рішення ЦВК про підсумки збору підписів громадян України президент видає указ про проголошення такого референдуму, в якому вказана дата його проведення, та питання, що виносяться на референдум.

Питанням цього референдуму може бути і втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

Текст законопроекту про припинення чинності законом України або окремими його положеннями, який пропонується винести на всеукраїнський референдум за народною ініціативою, не може бути змінений після того, як його затвердить більшість зареєстрованих учасників зборів щодо проведення такого референдуму.

Збір підписів під ініціативою щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою триває протягом 90 днів з дня отримання свідоцтва про реєстрацію ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, що пропонує винести відповідне питання на всеукраїнський референдум за народною ініціативою.

Народна ініціатива вважається припиненою в день проголошення відповідного висновку Конституційного суду України.

Референдум щодо зміни території

Такий референдум призначається постановою Верховної Ради.

У документі наголошується, що всеукраїнський референдум про зміну території України - це форма ухвалення громадянами України, які мають право голосу, рішення про затвердження закону про ратифікацію міжнародного договору про зміну території України, ухваленого ВР.

Референдум про затвердження змін до розділів Конституції

На такому референдумі затверджується законопроект про відповідні зміни в Конституцію, який до цього ухвалила Рада згідно з Основним Законом.

Всеукраїнський референдум про затвердження змін до розділу I "Загальні засади", розділу III "Вибори. Референдум" і розділу XIII "Внесення змін до Конституції України" Конституції призначає президент.

Вимоги до формулювання питань, що виносяться на всеукраїнський референдум

Питання, що виноситься на всеукраїнський референдум, повинно мати форму питального речення стосовно підтримки (затвердження, ухвалення):
  • закону;

  • проекту закону про втрату чинності законом України або окремими його положеннями;

  • положення нормативного характеру (зокрема принципу, критерію правового регулювання) без викладення його у вигляді проекту закону про втрату чинності законом України або окремими його положеннями.

Питання всеукраїнського референдуму повинно мати чітке і зрозуміле формулювання, що не допускає різних тлумачень.

Якщо питання всеукраїнського референдуму складається із частин, між ними має бути нерозривний внутрішній зв'язок.

Не допускається формулювання, яке:

  • вводить виборця в оману;

  • наводить виборця на відповідь, містить вказівку, натяк, підбурювання чи інше спонукання до підтримки чи відхилення питання всеукраїнського референдуму.

Організація та проведення всеукраїнського референдуму

Всеукраїнський референдум проводиться в загальнодержавному окрузі з всеукраїнського референдуму, що включає всю територію України та закордонний округ.

Для підготовки, організації і проведення всеукраїнського референдуму використовуються територіальні виборчі округи, що утворюються для підготовки, організації і проведення загальнодержавних виборів та існують на постійній основі.

Центральна виборча комісія не пізніше як на другий день після початку процесу всеукраїнського референдуму розміщує перелік відповідних територіальних округів з всеукраїнського референдуму із зазначенням їх номерів, меж та центрів на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Закордонний округ з всеукраїнського референдуму включає усі закордонні дільниці, що утворені Центральною виборчою комісією для підготовки та проведення голосування на загальнодержавних виборах та існують на постійній основі.

Теледебати щодо всеукраїнського референдуму

Теледебати організовують коштом державного бюджету, виділених на підготовку та проведення всеукраїнського референдуму та проводяться Національною суспільною телерадіокомпанією України в останню п’ятницю перед днем голосування на суспільно-політичному загальнонаціональному каналі суспільного телебачення у прямому ефірі між 19-ю годиною та 22-ю годиною тривалістю 120 хвилин безперервного ефірного часу. Між прихильниками та опонентами питання всеукраїнського референдуму, які виявили бажання взяти участь у теледебатах, розподіляється у рівних частинах по 60 хвилин ефірного часу.

Черговість надання суб’єктам процесу всеукраїнського референдуму ефірного часу під час проведення теледебатів визначається не пізніше як за сім днів до дня голосування за результатами жеребкування.

Теледебати також можуть безоплатно транслюватися іншими каналами мовлення.

Участь у них беруть представник ініціативної групи всеукраїнського референдуму (у разі проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою), представники політичних партій та громадських організацій, зареєстрованих у Центральній виборчій комісії як прихильники або опоненти питання всеукраїнського референдуму.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, окрім деяких його пунктів.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Нардеп від "Батьківщини" Олексій Кучеренко заснув в ефірі телемарафону
26 521
Підвищений холестерин. Декілька натуральних способів очистити судини
25 340
Чемпіонат світу з сексу припинили достроково через неспортивну поведінку та велике завзяття
23 363
Потягли надгробок з цвинтаря вартістю 2 мільйони: поліція спіймала злодіїв-невдах і з'ясувала неймовірне
12 772
Приціл задом наперед: командувач ВМС США потрапив у курйозну ситуацію через фото
11 747
Експерти назвали крупу для нормалізації рівня цукру в крові
11 200
Чому цей розкішний будинок продають всього за 10 доларів: причина вас вразить
10 045
Трави для довголіття порадили китайські лікарі
9 672
Які авто майже нереально продати в Україні: дорога тільки на металобрухт
9 043
Підозрюваний у причетності до теракту в "Крокусі" втік у підмосковному лісі від силовиків (відео)
8 852
Використовували навіть гелікоптери: чиновники витратили цілий статок, щоб упіймати звірка
8 491
Контрактову і Поштову площі Києва посилено патрулюватимуть поліція і ТЦК
7 539
Названо дешевий напій, котрий очищає кров від надлишків цукру
7 178
Як зіпсувати все: помилки при митті фар автомобіля, яких потрібно уникати
0
Закон про мобілізацію: у Раді розповіли, коли його підпише Зеленський
0
Як пояснити жовтизну розсади помідорів і що робити в цій ситуації
0
Влітку вступить в дію закон про мобілізацію: Чого очікувати українцям розповіли в Міноборони.
0
В Київтеплоенерго рекомендують зробити повірку квартирних лічильників: чому це важливо саме зараз
0
Як весняні перепади температур впливають на ефективність автомобільних шин
0
Які шість напоїв корисні для здоров’я нарівні з водою, розповіли вчені
0
У Києві зареєстрували рекорд за кількістю головних уборів поліціянтів із різних країн
0
Переможниця Євробачення знялась у хутрі на голе тіло
0
У кроптопі, лосинах та з сумкою Birkin: Дженніфер Лопес сходила на тренування
0
7 способів саботувати своє щастя і відкладати його на потім
0
Три оригінальних методи використання мікрохвильової печі, які припадуть до душі
0
Названо 3 французьких авто, які не рекомендують купувати навіть самі французи
0
8 важливих запитань, які батьки повинні поставити своїм дітям

Усі батьки бажають своїм дітям тільки найкращого. Щоб ...

Кардіолог назвала стан у жінок, коли потрібно частіше обстежувати серце

Ризик серцевих захворювань зростає у всіх із віком, але у ...

5 найгірших фінансових помилок подружніх пар та як їх уникнути

Робити фінансові помилки – звична справа і багато в чому ...