У японських чоловіків і жінок, які споживали більше рослинних білків, ризик смерті від інсульту і серцево-судинних захворювань був нижче.
Ризик інсульту у людей, які їли більше овочів, скоротився на 28%.
Автори нової роботи спостерігали за 70 696 японськими чоловіками і жінками, середнім віком 55 років протягом приблизно 18 років. Всі вони заповнили докладні анкети про здоров’я і раціоні харчування, і ні у одного з них на початку не було раку або серцево-судинних захворювань. За цей період померли 12 381 особа.
Після поправки на вік, стать, куріння, споживання жиру, індекс маси тіла, фізичну активність і інші характеристики здоров’я і поведінки, вчені виявили, що в порівнянні з однієї п’ятої групи, яка їла найменшу кількість овочів, у 20% лідерів по споживанню рослинного білка рівень смерті від серцево-судинних захворювань був на 27% нижче, а частота інсультів — на 28% нижче.
Заміна рослинного білка на червоне або перероблене м’ясо асоціювалася зі смертністю, хоча дослідники не виявили кореляції між кількістю споживаного тваринного білка і смертністю, якщо розглядати його окремо. Ймовірно, це пов’язано з тим, що велика частина тваринного білка в японській дієті надходить з риби, а не з червоного м’яса.
Проте, у тих, хто їв найбільше рослинного білка, який міститься в таких продуктах, як шпинат, брокколі. сочевиця, соєві боби і нут, рівень смертності від усіх причин на 13 відсотків нижче, ніж у тих, хто їв менше подібних протеїнів.