U-News » Здоров'я » Чому ковбаса і сосиски вважаються шкідливою їжею
Всі новини

Чому ковбаса і сосиски вважаються шкідливою їжею

Ковбаса і сосиски вважаються шкідливою їжею. Навіть коли в їх складі мало «хімії», вчені запевняють, що зловживати такою їжею не варто. Але що поганого в обробленому м’ясі?

Оброблене м’ясо створюється в процесі соління, копчення, консервування чи висушування. Зазвичай такими продуктами вважаються ковбаси, в’ялене м’ясо, сосиски, бекон, шинка і солонина.

Незважаючи на те, що вчені не виключають ймовірність, що багато негативних факторів зустрічаються у любителів обробленого м’яса через інші звички (найчастіше люди, які їдять таку їжу курять і мають зайву вагу), вже давно доведено, що така їжа може впливати на ризик розвитку серцевих захворювань і навіть раку.

Цей зв’язок підтверджують і дослідження на тваринах. Наприклад, деякі роботи з щурами показують, що вживання обробленого м’яса підвищує ризик розвитку раку кишечника.

Але що саме викликає ці хвороби? Чому м’ясо в ковбасі стає шкідливим?

Річ у тому, що оброблене м’ясо містить шкідливі хімічні сполуки. По-перше, це нітрити і нітрозамінники. Вони є канцерогенними речовинами, тобто можуть впливати на розвиток раку. Зазвичай такі речовини додають для додання червонуватого відтінку ковбасному виробу, для поліпшення смаку і для запобігання росту бактерій. Нітрити і пов’язані з ними з’єднання також містяться в інших продуктах харчування. Наприклад, в деяких овочах, де він може бути навіть корисним. Однак не всі вони однакові. Застосування у виготовленні ковбас нітриту натрію перетворює його при нагріванні в нітрозамінники, які є дуже канцерогенними.

Також в обробленому м’ясі містяться поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ). Це великий клас речовин, які утворюються при горінні органічних сполук. Зазвичай вони потрапляють в м’ясо, яке коптиться або смажиться на грилі. ПАВ з’являються від спалювання дров і капаючого жиру на гарячу поверхню. Численні дослідження на тваринах показали, що деякі ПАВ можуть викликати рак. Небезпеку несуть і гетероциклічні аміни – це клас сполук, які утворюються при приготуванні м’яса або риби при високій температурі, наприклад, під час смаження. Вони з’являються і під час простого приготування м’яса на сковороді, але в смаженому беконі і сосках їх особливо багато. Ці сполуки також викликають рак.

Ще однією проблемою оброблених м’ясних продуктів є сіль. Надмірне споживання солі пов’язано з багатьма хворобами серця. Крім того, дослідження показують, що дієта з високим вмістом солі може збільшити ризик розвитку раку шлунка. Проте, і лікарі, і вчені відзначають, що немає нічого страшного, якщо іноді ви балуєте себе таким делікатесом. Головне, щоб оброблене м’ясо не було головним блюдом на вашому столі.

Цікавості

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Знадобилося 20 хвилин: чоловік придумав креативний спосіб провчити галасливого сусіда
31 006
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
21 080
Чоловік включив музику для стада корів: він й гадки не мав, що може статися далі
20 912
Експерти визначили крупу, яка допомагає нормалізувати рівень цукру в крові
17 566
У Мережі висміяли наречену з пишними формами через рвану сукню
16 702
Російському диктатору Путіну під час розповіді про “Орешник” руки “приклеїли” до столу
15 442
Лікар назвав ягоду, яка провокує проблеми зі здоров’ям у людей після 60 років
12 909
Вийшло не страшно, а смішно: у мережі з'являються меми про російський "Орешник"
11 595
Знайти 3 відмінності між картинками зможе лише найуважніший: складна загадка для розумників
11 455
Мама запитала 2-річну дочку, чи вона хороша дівчинка: такої відповіді ніхто не очікував
10 237
5 ознак захворювання печінки, які можна виявити на обличчі
8 204
Модний конфуз: дві акторки прийшли у схожих сукнях на світський захід
7 924
Пацієнти з жировою хворобою печінки часто повідомляють про один і той самий симптом
7 346
Експерти вказали на поширені помилки водіїв при використанні ручного гальма
0
Знову «Луцька область»: як телезірки шукали Шацьк на карті України
0
Як вибрати ідеальну зимову гуму для автівки
0
Як виростити апельсин з кісточки вдома на підвіконні
0
Це насіння обов’язково треба зберігати в холодильнику до весни, інакше воно не проросте
0
Чому взимку обов'язково треба залучити птахів до саду та як це зробити
0
Грядки в пристовбурному колі дерева: що можна вирощувати
0
Як дієво підживити мозок: лікар назвала найкращі продукти
0
Лікарі розповіли про небезпечний побічний ефект надмірного вживання бананів
0
Зміни у стані нігтів можуть виявитися сигналом про розвиток діабету
0
Механік назвав один важливий фактор, на який варто звертати увагу під час купівлі автомобіля
0
Ніколи цього не робіть: від чого ви стаєте біднішими
0
Як правильно просити благословення: що неодмінно слід зробити
0
Лікар розповів про спосіб пити воду, який може стати загрозою для життя

Вживання надто великого обсягу води за короткий проміжок ...

Експерти назвали прості способи боротьби з передчасною еякуляцією

Італійські експерти розповіли, які прості способи можуть ...

Чи варто брати дітей на похорон рідних: що кажуть психологи

Рішення рідних, чи вести дитину на похорон, залежить від ...