Лікарі стверджують – одного разу приготовлена і повторно розігріта їжа втрачає багато своїх корисних якостей, а іноді і зовсім перетворюється на шкідливу їжу.
В процесі термічної обробки продуктів втрачається частина вітамінів і цінних макроелементів, а після кожного розігрівання їх стає все менше і менше. Але найгірше те, що при цьому в стравах можуть утворюватися шкідливі для організму речовини, які здатні завдати шкоди не тільки органам травлення. Тому лікарі не рекомендують заново піддавати їжу термічній обробці, особливо приготовану з деяких продуктів.
До таких продуктів відносяться:
1. Буряк. Цей коренеплід повністю втрачає свої вітаміни при подальшому нагріванні. Але чи варто взагалі це робити? Адже буряк може принести задоволення своїм смаком і в холодному вигляді, збагативши наш раціон корисними для здоров’я речовинами, а не тільки клітковиною.
2. М’ясо. Даний продукт при додатковій термічній обробці втрачає значну кількість своїх смакових якостей. Але головне те, що при цьому відбувається розщеплення легко засвоюваних білків. Так як м’ясо належить до довго і важко перетравлюваних продуктів, то з втратою цінних білків воно перетворюється в небезпечну для органів травлення їжу. Якщо збираєтеся гріти м’ясне блюдо знову і знову, то не дивуйтеся, коли у вас з’являться ознаки порушення обміну речовин, метеоризм, відчуття тяжкості в шлунку або інші розлади травлення.
3. Гриби. Як і м’ясо, гриби містять у своєму складі білки. А значить, повторна термічна обробка перетворює їх у шкідливий для здоров’я людини продукт. Але цього можна уникнути, якщо їсти раніше приготовлені гриби в холодному вигляді. Тим більше, що в смаковому відношенні при цьому ви анітрохи не втратите
4. Курячі яйця і страви з них. Не варто підігрівати вже зварене яйце або приготовлений раніше омлет. Інакше корисні мікроелементи, що містяться в них залишаться в мізерній кількості, зате в блюді з’являться дуже шкідливі для здоров’я токсини і канцерогенні речовини. В результаті замість користі така їжа здатна завдати шкоди вашому обміну речовин і навіть може стати причиною харчового отруєння.
5. Картопля. Страви з цього овочу стають шкідливими при неодноразовому підігріві. Причина такого явища в крохмалі, яким багата картопля. Крохмаль вважається корисним для здоров’я, так як сприяє усуненню надмірних холестеринових клітин в крові. Але, при підігріві страв з картоплі, крохмаль розпадається під впливом високих температур. Без крохмалю, картопляна страва стає, як мінімум, марною для людського організму.