З юних років кожної дитини вчили: суп — обов'язкова складова будь-якого обіду. Спочатку суп, потім солодощі.
Багато його не любили, але змушені були їсти перші страви кожен день. Чи правда він так корисний або це просто звичка? Як зазначає дієтолог Міла Микитюк, не обов'язково їсти супи кожен день, якщо тільки цього не прописав гастроентеролог, пише .
Для організму важливо, щоб харчування було збалансованим і в ньому були присутні крупи, овочі, м'ясо або риба. Як їх отримувати: в чистому вигляді або з супів — не так важливо.
Але приготований зі свіжих і якісних продуктів суп, однозначно корисний:
- зменшує механічний вплив твердої їжі на слизові оболонки шлунково-кишкового тракту;
- швидко і легко засвоюється;
- допомагає зігрітися в холодну пору року;
- з ним організм отримує необхідну кількість харчових волокон.
Тому оптимально їсти перші страви 2-3 рази в тиждень. Але можна орієнтуватися на власні відчуття. Головне, дотримуватися кількох правил:
- їжте супи теплими, а не гарячими;
- варите супи на другому, а то і третьому бульйоні;
- варите овочі з закритою кришкою, щоб не втрачати вітаміни;
- вибирайте для бульйонів нежирні сорти м'яса (курка, індичка, яловичина). М'ясо кролика рекомендується навіть при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
- пам'ятайте, що від супів-пюре можна поправитися, тому що вони досить калорійні.