Протеїни потрібні кожному з нас. Для чого? В яких кількостях? У чому вони містяться? Що таке білкові продукти?
Почати відповідати на питання потрібно з того, що білки є головним будівельним матеріалом для нашого організму. З них збираються ДНК, клітини кісток, м’язів, сухожиль, внутрішніх органів, крові.
Організм отримує цей «будівельний матеріал», розбираючи одержувані з продуктів протеїни на амінокислоти. Білкові продукти — це м’ясо, сир, бобові, птиця. Без такої їжі організм здатний жити не більше 40 днів, потім він загине: ні з чого буде створювати нові клітини. Недостатність білка також може привести до розвитку важких захворювань: аліментарної дистрофії, зниження імунітету, зменшенню маси тіла, жировій інфільтрації печінки, пригнічення ендокринних залоз та ін.
Білки і фігура
Нежирні джерела білка (пісна риба, курячі грудки, знежирений сир і йогурт) для талії безпечні. У жировій тканині протеїни не відкладаються. До того ж білки довго перетравлюються і створюють відчуття ситості, тому ймовірність переїдання, а значить і накопичення зайвої ваги, зменшується. Білкові продукти вимагають від організму досить багато енергії на перетравлення (близько 5-10% від отриманих калорій).
Норма
Організм повинен отримувати стільки білка, скільки йому необхідно для підтримки своїх внутрішніх сил. Однаково погано позначається на його життєздатності як недолік білкової їжі, так і її надлишок. Добова норма визначається з розрахунку 1г на 1кг маси людини. Список білкових продуктів для себе потрібно складати індивідуально.
Для спортсменів норма приблизно в два рази вище, ніж для середньостатистичної людини, оскільки при фізичних навантаженнях тканини потребують більшої кількості кисню, за транспортування якого також відповідають такі протеїни, як гемоглобін і міоглобін. Для людини середніх параметрів в день потрібно з’їдати не менше 40 г білка. Нормою ж вважається кількість в 80-100 г. Для відомості: в одній порції риби або м’яса його близько 10г.
Самі білкові продукти
Чемпіони за вмістом білків — м’ясо, яйця, морепродукти, риба, птиця і сир. У них міститься від 15 до 20г на порцію (100г). Це повноцінний тваринний білок, в якому містяться всі амінокислоти, необхідні організму для роботи. Неповноцінні білки є в крупах, кисломолочних продуктах, макаронах. Однак у них пропорція амінокислот інша, не така значна. Тому будувати раціон потрібно так, щоб у ньому було 60% повноцінних білків і 40% — неповноцінних. Так організм не буде перевантажуватися, при цьому отримає все необхідне.
У фруктах і овочах білка майже немає (виняток — бобові). Гриби теж не є «лісовим м’ясом», оскільки білка в них не більше 9%. Насичують вони за рахунок клітковини. Врахуйте також, що сир і сир містять тим більше протеїнів, чим нижче їх жирність.
Білкові продукти в раціоні
Вчені Університету Міссурі створили рецепт «ідеального сніданку». У ньому обов’язково повинні бути присутніми яйця, м’ясні продукти і йогурт. Ці продукти добре насичують організм на весь день, що дозволяє найкращим чином підтримувати працездатність і фігуру. Потрібно поєднувати продукти тваринного походження і рослинного. Наприклад, за один прийом вживати молоко та зернопродукти, яйця і картопля, бобові та сир і т.д. При такому поєднанні продуктів організм буде забезпечений усіма необхідними для життєдіяльності елементами.