Британські вчені під час експериментів довели, що коричневий рис дозволяє позбутися від так званого вісцерального жиру. При цьому білий рис таких переваг не дає.
Цілих 8 тижнів дві групи добровольців перебували на специфічній дієті. Перша складалася з великої кількості білого рису, а друга — з коричневого. У кожного учасника цього експерименту був метаболічний синдром або сукупність характерних розладів у організмі, яка збільшує ризик розвитку діабету і хвороб серця. З’ясувалося, що дієта з коричневим рисом не лише дозволяє сильніше схуднути, але й знизити рівень інсулінорезистентності, а також «поганого» холестерину.
Інсулінорезистентність — попередник діабету другого типу, а показники холестерину говорять про ризик розвитку серцево-судинних захворювань, включаючи інфаркти та інсульти. Коричневий рис належить до категорії складних вуглеводів, які дуже повільно виділяють енергію і допомагають регулювати рівень цукру у крові. Після вживання білого рису даний показник підскакує різко вгору, а потім швидко падає, через що у людини може виникнути відчуття голоду, за яким підуть зайві калорії.
Нагадаємо, що вісцеральним називається жир, який міститься не безпосередньо під шкірою на животі, а всередині. Він охоплює внутрішні органи, включаючи печінку і кишківник. А це впливає на розвиток метаболічного синдрому. Позбутися від вісцерального жиру дуже важко, часом він є навіть у тих людей, які зовні виглядають цілком стрункими, пише British Journal of Nutrition.