U-News » Здоров'я » Продукти, які містять достатню кількість фолієвої кислоти
Всі новини

Продукти, які містять достатню кількість фолієвої кислоти

Фолієва кислота — водорозчинний вітамін з групи В, по-іншому фолієву кислоту називають просто — В9.

Вітамін В9 відомий тим, що забезпечує процес реплікації ДНК і зберігає її цілісність, відповідає не лише за утворення нових клітин організму, але й за збереження старих. Крім цього, В9 бере участь у роботі імунної системи, сприяє загоєнню ран і знижує можливість утворення гомоцистеїну (речовини, надлишок якої призводить до розвитку серцево-судинних захворювань). Фолієва кислота — подушка безпеки, яка спрацює у екстреному випадку, коли організму потрібно буде виробити велику кількість додаткових клітин, інформує Ukr.Media.

Фолієва кислота не виробляється організмом самостійно і постійно. «Запастися» вітаміном В9 неможливо, це вітамін зі швидким метаболізмом, який виділяється під час природного обміну речовин.

Про брак фолієвої кислоти у організмі можуть свідчити деякі «тривожні дзвінки»: анемія, порушення у роботі шлунково-кишкового тракту, неврологічні порушення і ураження слизових поверхонь, хронічна втома, проблеми зі сном, поганий настрій, часті депресії і надмірне роздратування.

У першу чергу, фолієва кислота потрібна вагітним жінкам, дітям і підліткам. Під час вагітності організм жінки відчуває більшу потребу у ній, оскільки В9 бере участь у формуванні мозку у плода. Тому лікарі призначають жінкам спеціальні курси вітамінів. Крім того, організм витрачає вітамін В9 у більшій кількості, ніж виділяє.

ВООЗ рекомендує наступні добові норми вживання фолієвої кислоти:

  • від 0 до 12 місяців — 50 мкг;
  • від 1 до 3 років — 70 мкг;
  • від 4 до 6 років — 100 мкг;
  • від 6 до 11 років — 150 мкг;
  • від 11 років — 200 мкг;
  • вагітним жінкам — додатково 100 мкг;
  • жінкам, що годують грудьми — додатково 50 мкг.

Заповнювати запаси фолієвої кислоти можна не лише медикаментозним шляхом, але й за допомогою харчових продуктів, які ми щодня вживаємо. Після розщеплення їжі молекули фолієвої кислоти потрапляють у тканини організму. Зазвичай це лише половина від загальної кількості вжитої речовини. Крім цього, процес приготування, високі температури, світло — фактори, які прискорюють розкладання у їжі фолієвої кислоти. Додавши добре знайомі усім продукти у раціон харчування (за умови правильного приготування), рівень фолієвої кислоти можна підтримувати на необхідному для організму рівні.

Куряча печінка

Суперечки з приводу користі і шкоди курячої печінки досі є актуальними, але більшість дієтологів все ж таки схильні до того, що плюси від вживання продукту не можна недооцінювати. У курячій печінці міститься добова норма фосфору, магнію і заліза, які відповідають за утворення гемоглобіну. Куряча печінка позитивно впливає на працездатність людського мозку і поглинає жири будь-якого походження. Крім того, це ситна страва, яку можна приготувати найрізноманітнішими способами, а гарнір можна підібрати не лише за смаковими, але й за поживними властивостями.

Дика спаржа

Спаржа — не найбільш ситний продукт. Вона, швидше, ідеально підходить для збалансованого дієтичного харчування. Але за комплексом вітамінних добавок спаржа може позмагатися з будь-якою іншою їжею. Клітковина, кальцій, калій, залізо і білок — вітамінів і мінералів у спаржі у надлишку, тому її дійсно можна вважати ідеальною вітамінною добавкою. Спаржа допомагає за наявності анемій, стимулює роботу нирок, утворення кров’яних тілець і допомагає зміцнити імунну систему.

Сочевиця

Ця рослина сімейства бобових — усім відоме джерело білка. Вона насичує організм вітамінами і дарує відчуття ситості. Сочевиця багата на крохмаль, глюкозу, вітамін С, рослинну клітковину, кислоти омега-3 і омега-6. Її вживання допомагає знизити рівень холестерину у крові, підвищити рівень гемоглобіну. Амінокислоти, яких дуже багато у сочевиці, допомагають виробляти серотонін, за що вам буде дуже вдячна нервова система.

Шпинат

Шпинат — трав’яниста рослина, яку можна і потрібно додавати у салати, супи, соуси. Його тушкують, варять та просто роблять прикрасою сніданку. Не забувайте додавати шпинат у найбільш банальні поєднання продуктів (адже для цього навіть не потрібно користуватися рецептами). Крім фолієвої кислоти, у шпинаті містяться вітаміни, мінеральні солі (магній, калій, кальцій), йод.

Броколі

Універсальний гарнір для будь-якої страви. Тушкування, варіння, смаження, запікання — способів приготувати броколі можна знайти у надлишку, а результат майже завжди буде неперевершеним. Смачний і корисний продукт, який активізує метаболізм і допомагає організму спалювати жири. Крім фолієвої кислоти, броколі містить клітковину, селен, кремній, залізо, біоактивні нутрієнти.

Волоський горіх

Волоський горіх — джерело корисних елементів. Вітаміни С і Е, що містяться у ньому, уповільнюють процес старішання, жирні кислоти покращують пам’ять і підвищують концентрацію уваги. За вмістом ненасичених жирів випередити горіхи можуть лише риба і насіння чіа. Продукт впливає на функціонування головного мозку, зміцнює імунну систему, покращує зір. Завдяки високій калорійності навіть жменьки горіхів вистачить для насичення, а якщо додати волоські горіхи у щоденний раціон харчування, то результат не змусить на себе чекати.

Яйця

Яйце — незамінний продукт, без якого багато людей не можуть собі уявити сніданок. Це один з найбільш поживних компонентів раціону харчування. Одне варене яйце містить усі найнеобхідніші поживні речовини (вітамін А, вітаміни групи В, фосфор, селен). Крім того, яйця — джерело корисного білка; також вони необхідні організму для вироблення вітаміну D і гормонів: тестостерону і естрогену. Завдяки великій кількості кулінарних книг і рецептів знайти новий спосіб приготування банального, на перший погляд, продукту точно буде легко.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
33 254
Медики назвали відмінність пияцтва від алкоголізму
19 216
У Держдумі РФ звинуватили «Чебурашку» у руйнуванні російських цінностей
13 316
Набридло чекати: хлопець розчистив виїзд з парковки за допомогою екскаватора
12 775
Аварія в океані. Вчені вперше зняли зіткнення човна і рідкісної гігантської акули
12 619
Гімнаст протестував "ліжко від занять сексом" на Олімпіаді: що з'ясувалося
10 873
Фанат тату забив майже все тіло чорнилами та приголомшив, який вигляд мав до перевтілення
10 682
Гості на весіллі залишилися голодними після невдалого "жарту" нареченого і нареченої
10 154
"Ходжу в супермаркет з паспортом": 48-річна жінка стверджує, що припинила старішати
9 638
В Україні введуть обмеження для водіїв пенсійного віку: що зміниться
9 547
Конфуз: Порошенко покликав боротися з Московською церквою покійного Майкла Джексона
8 676
Позбавити прав можуть будь-кого: в Україні почали карати водіїв за чужі порушення
8 112
Серцевий напад: непомітна ознака в роті, яка попереджає, що ви в групі ризику
7 693
Як правильно обрізати листя петрушки, щоб росла до пізньої осені
0
Названо три групи продуктів, які наповнюють кишківник руйнівними токсинами
0
5 найбільших шкідників картоплі: як з ними боротися
0
Названо бюджет Олімпійських ігор-2024 у Парижі
0
Інсульт може виявлятися неочевидними ознаками
0
ЗСУ дурять росіян: як українські макети змушують ворога марнувати дорогі ракети
0
Гороскоп на 27 липня для всіх знаків зодіаку: день успішної розумової праці
0
Тіна Кароль чесно сказала, чи робила пластичні операції
0
Надія Мейхер уперше за тривалий час вийшла на зв'язок: де та чим займається зараз артистка
0
Якими автомобілями найбільше задоволені їх власники - дослідження
0
Топ-5 класних авто до 4000 доларів, які можна знайти на українському авторинку
0
Популярна в Україні марка випустила бюджетний позашляховик з величезним запасом ходу (фото)
0
Навіщо на спідометрах сучасних авто нанесені червоні позначки: про цю важливу функцію мало хто знає
0
Цей симптом на обличчі свідчить про високий тиск: що відомо

  Гіпертонія, або підвищений артеріальний тиск, це стан, ...

Чи можна харчуватися лише один раз на день? Вчені дали відповідь

  Сучасний ритм життя часто призводить до того, що людина ...

Як знизити кров'яний тиск за три місяці: вчені назвали п'ять важливих звичок

Велике значення для здорового серця мають фізичні ...