У цього горіха багато корисних переваг, адже він належить до розряду здорових білків, які зміцнюють серце. І тепер встановлено, що мигдаль позитивно впливає на процеси обміну речовин.
З кожним наступним роком кількість діабетиків на нашій планеті продовжує збільшуватися, що пов’язано з поширенням західної дієти, ожирінням і низькою фізичною активністю. Тим важливіше визначити харчові продукти, які забезпечують деяку користь для метаболічного здоров’я, позитивно впливають на обмін речовин, а також рівень інсуліну. Одним з таких продуктів може стати горіх мигдаль, як показало дослідження, результати якого публікує журнал Frontiers in Nutrition.
275 молодих людей у віці від 16 до 25 років з Мумбаї були розділені на дві групи. Учасники першої щодня отримували 56 г сирого мигдалю, що відповідає близько 5 горіхам, а у контрольній групі вживали закуски з різних видів борошна і спецій. Перекушували ці люди двічі на день, але у всьому іншому підтримували звичний спосіб життя і звичайну дієту, а також режим фізичних вправ. Відзначимо, що у кожного з учасників експерименту вже були метаболічні маркери, які вказували на предіабет.
Дослідження проводилося протягом трьох місяців. Виявилося, що саме у групі на мигдалі відзначається значне зниження показників глікозильованого гемоглобіну, який говорить про здатність контролювати рівень цукру у крові. Також у них скоротився рівень «поганого» холестерину і виріс показник «гарного». Також у цій групі знизилися і позначки запального маркера Il-6.